Hrvatska treba ostvariti širu ekonomsku suradnju s Kinom

Foto: scx.hu

ANKETA o Kini provedena u hrvatskoj javnosti pokazala je da većina ima pozitivno mišljenje o Kini u gotovo svim aspektima i vidi je kao ekonomski i tehnološki važnu silu svijeta, priopćili su iz Geoekonomskog foruma (GEOFO), udruge za proučavanje svjetskog ekonomskog razvoja.

Anketom u hrvatskoj javnosti o Kini obuhvaćeno je 519 ispitanika od 10. siječnja do 6. ožujka 2014. i to putem Internet obrasca za anketiranje s 10 pitanja, pojašnjavaju iz GEOFO-a.

Među odgovorima, posebno je indikativno mišljenje dobiveno o kvaliteti kineskih proizvoda. Naime, 44,6 posto ispitanika vjeruje da je kineska visoka tehnologija jednako kvalitetna kao i iz razvijenih država zapada, dok 55,4 posto anketiranih ipak daje prednost zapadnoj tehnologiji.

Velika većina ispitanih (93,8 posto) smatra da Hrvatska treba razvijati širu ekonomsku suradnju s Kinom, a da Vlada Zorana Milanovića ne vodi efikasnu politiku prema Kini misli 80,7 posto anketiranih.

Razlike u političkom sustavu Kine i Hrvatske nisu prepreka za dublju ekonomsku suradnju, smatra 86,4 posto ispitanika.

Kineska ulaganja u Hrvatsku poželjna su za 89,4 posto ispitanika. Nešto manje, 73,3 posto anketiranih ne bi imalo ništa protiv da rade za kineskog poslodavca.

Pročitajte više