Hrvatska udruga poslodavaca: Odustajanje od outsourcinga još je jedan znak slabosti Vlade

 Ilustracija: Arhiva

NAKON što je jučer, potpredsjednica Vlade Milanka Opačić izjavila da je uži kabinet Vlade donio odluku o odabiru spin-off modela izdvajanje pratećih djelatnosti u javnom sektoru, koji uključuje osnivanje javnog poduzeća u koje će prijeći svi zaposlenici, reagirala je Hrvatska udruga poslodavaca, koja se protivi tikvom rješenju.
 
U HUP-u ocjenjuju da je ovakva odluka donesena pod pritiskom partikularnih interesa nažalost, samo još jedan dokaz slabosti ove Vlade u provođenju nužnih reformi.
 
Odluka o odustajanju od izdvajanja uslužnih djelatnosti i umjesto toga odabir modela 'spin off-a', odnosno osnivanje nove državne tvrtke, smatraju u HUP-u, duboko je neodgovorna prema svim poreznim obveznicima, bili oni poslodavci ili zaposlenici u javnom ili privatnom sektoru.
 
Iz HUP-a upozoravaju da svaka nova državna tvrtka zahtijeva nove politički imenovane direktore, tajnice, srednje i niže menadžere, nove automobile, novu uredsku opremu i materijal, nove prostore i još mnogo drugog.
 
Jedina prava i društveno odgovorna opcija koju je Vlada imala na stolu u reformi uslužnih djelatnosti u javnom i državnom sektoru, prema mišljenju HUP-a bila je izdvajanje tih djelatnosti u privatni sektor, gdje je HUP, analizom okvirnih brojki u tom sektoru, a koje je javno prezentirala Vlada, izračunao mogućnost ušteda od oko 700 milijuna kuna godišnje. Te uštede se ne odnose na broj i prava trenutno zaposlenih jer su ona u izdvajanju zaštićena i europskim direktivama i domaćim Zakonom o radu, već se odnose na racionalnije upravljanje nabavom i ukupnim troškovima koji sada cure na sve strane.
 
"Formiranje monopolske državne mega tvrtke s godišnjim prihodom većim od 3 milijarde kuna u situaciji stasanja domaćeg tržišta uslužnih djelatnosti imat će katastrofalne posljedice po razvoj tog dijela tržišta pa takav Vladin potez direktno ugrožava radna mjesta ukupno više od 6000 sada zaposlenih u privatnim tvrtkama“ navodi se u priopćenju HUP-a
 
U HUP-u upozoravaju da je nastavak ovakve rastrošnosti države, donošenja neracionalnih odluka i odgađanje reformi put u daljnje gospodarsko nazadovanje i u nastavak očajničkog pokušaja spašavanja državnih financija, bilo kroz neodrživo povećanje državnih nameta, bilo kroz neodrživa nova zaduženja.
 
Rješenje za izlazak iz krize, smatraju u HUP-u, sigurno nije jačanje uloge države u gospodarstvu jer se na taj način ne može stvarati dodana vrijednost niti multiplikativan učinak na gospodarstvo.
 
"U HUP-u stoga apeliramo na Vladu da izmijeni ovu odluku, da odustane od skupog i neracionalnog modela 'spin off-a' te da u najboljoj namjeri prema sredstvima vlastitih građana krene u izdvajanje uslužnih djelatnosti u privatni sektor, kao mjeri koja jamči najracionalnije upravljanje tim djelatnostima.“, zaključuje se u priopćenju.
 
 

Pročitajte više