Hrvatske prostitutke ne strahuju od policije

Ilustracija: Arhiva

ZAKONOM zabranjena prostitucija u Hrvatskoj, čini se, cvjeta. Oglašava se putem interneta, a prevelikog straha od policije nemaju ni prostitutke, ni njihovi klijenti. Nažalost, ne brinu ih ni spolno prenosive bolesti, piše Deutsche Welle.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u prošloj je godini podneseno 12 optužnih prijedloga zbog omogućavanja prostitucije od čega su načini izvršenja u pet slučajeva bili pojedinačni, a u ostalih sedam se radilo o dvije ili više udruženih osoba. Statistike tako pokazuju da su prekršaj odavanja prostituciji počinile ukupno 263 osobe. Među njima su samo trojica muškaraca, a 61 osoba je od ranije po istom nedjelu poznata policiji.

Prostituiraju se tako sve dobne skupine, od srednjoškolaca, preko nezaposlenih i studenata do umirovljenica. Mlade djevojke iz malih mjesta u kojima je gotovo nemoguće naći posao, često se u većim gradovima zapošljavaju u takozvanim salonima za masažu koji su dobrim dijelom paravan za zakonom nedopuštene radnje.

I dok su tijekom devedesetih zagrebačke prostitutke svoje usluge nudile pred hotelima i u njima, ali i po pogrebnim poduzećima znanoj Gajevoj ulici, danas poslove dogovaraju izravno iz vlastitog doma, piše DW.

Javni medijski prostor nije pošteđen ni oglasa za organiziranu međunarodnu prostituciju pa možda čak i trgovinu ljudima. “"Agencija iz Njemačke traži mlade i atraktivne djevojke, za posao escorta u Njemačkoj. Uvjeti i zarada odlični”", samo je jedan od mamaca upućenih punoljetnim i nezaposlenim Hrvaticama.

Pročitajte više