Hrvatske puške u rukama iračkih terorista: "Zašto hrvatsko oružje? Bilo ga je lako nabaviti"

Foto: Twitter/Alanbar_news

"HRVATSKO oružje u Iraku je završilo preko Jordana i Sirije, a zapadne zemlje za to su gotovo sigurno morale znati", kaže za Index Eliot Higgins, autor bloga Brown Moses na kojem se bavi sukobima na Bliskom istoku.

> Brutalna smaknuća u Iraku vrše se i hrvatskim oružjem?

Higgins je u ožujku ove godine na svom blogu objavio fotografije koje pokazuju da radikalni pripadnici skupine Islamska država Iraka i Levanta (ISIS) koriste hrvatsko naoružanje. Radi se vjerojatno o oružju koje je nabavila Saudijska Arabija, te preko Jordana prošvercala u Siriju.

Irački džihadisti oružje kupili ili oteli

U međuvremenu je, kaže Higgins, zabilježeno još slučajeva u kojima su irački islamisti povezani s terorističkom skupinom Al-Kaida, koristili hrvatsko naoružanje. "Jedno izdanje časopisa kojeg ISIS izdaje na engleskom jeziku prikazuje minobacač hrvatske proizvodnje u sklopu vojnih vježbi njihovih snaga", kaže Higgins.

Higginsa smo pitali i zbog čega je odlučeno da će se na Bliski istok poslati baš oružje iz Hrvatske. "Vjerojatno se radi o kombinaciji dvije stvari: hrvatsko oružje bilo je lako nabaviti i s ovim naoružanjem se može kontrolirati opskrba potrebnim streljivom", ističe autor bloga Brown Moses.


Zanimalo nas je i kako je oružje kojim je zapad opskrbljivao sirijske pobunjenike završilo u rukama iračkih džihadista. "Ili su ih kupili od opozicijskih grupacija u Siriji ili su ih zarobili dok su se borili protiv njih. Iako je oružje bilo namijenjeno sirijskim pobunjenicima, jako se brzo proširilo. Stoga je moguće da ga islamističke i džihadističke skupine koje ga danas koriste nisu dobile direktno od pobunjenika u Siriji, već od nekih drugih grupacija", kaže nam Higgins.

Zapad je morao znati

Da se na Bliskom istoku koristi hrvatsko naoružanje, otkrili su u veljači 2013. godine novinari The New York Timesa C.J. Chivers i Eric Schmitt. Oni su objavili da je Saudijska Arabija u Hrvatskoj kupila oružje koje je zatim prošvercano u Siriju i predano protivnicima režima Bašara al-Asada.

Novinari NY Timesa u svom tekstu citiraju američke i zapadnjačke vojne časnike, koji su bili upoznati s ovom operacijom naoružavanja sirijskih pobunjenika. U tekstu se sugerira da su hrvatske vlasti bile svjesne operacije čija je svrha bila naoružati sirijske pobunjenike uz prešutno odobravanje SAD-a i njihovih europskih saveznika.

"S obzirom da 'Prijatelji Sirije' u Jordanu navodno imaju zajedničku bazu operacija, gotovo je sasvim sigurno da su barem bili svjesni da u Siriju stiže oružje iz Hrvatske. Od nekih sam izvora čuo da su dileri oružjem i sigurnosne snage iz raznih zemalja bili direktno uključeni u ovu operaciju, ali nikad to nisam uspio potvrditi", kaže Higgins.

Avioni između Zagreba i Jordana u tri tjedna letjeli 36 puta

Ivo Josipović, hrvatski predsjednik, u travnju prošle godine kazao je da je Hrvatska izvezla više od 200 tona oružja u Jordan. No, posebno je naglasio da Hrvatska nije izvozila oružje Siriji, te se ogradio sljedećom tvrdnjom: "Što treće zemlje ili zemlje u koje mi ili neki drugi izvoze oružje dalje čine s tim, to na žalost ne možemo kontrolirati".

Prema pisanju NY Timesa, u prosincu 2012. godine, u razmaku od tri tjedna, dva su jordanska aviona čak 36 puta letjela na relaciji između Zagreba i Amana, glavnog grada Jordana. Ti avioni nosili su u Jordan ogromnu količinu hrvatskog oružja koje je platila vlada Saudijske Arabije.

Puške nisu samo oružje, one su valuta

Da su zapadne sile naoružavale sirijske pobunjenike, dugo je bila javna tajna. Na kraju su Amerikanci, kao najveći zazivatelji pada Asadovog režima, to počeli raditi i javno. No, nisu razmišljali o posljedicama slanja oružja na Bliski istok.

Robert Fisk, dopisnik britanskog Independenta i najveći novinarski autoritet za pitanja Bliskog istoka, još je u lipnju 2013. godine upozoravao da će oružje namijenjeno Sirijcima završiti u rukama radikala povezanih s Al-Kaidom.

"Svatko tko vjeruje da će Amerika dostaviti oružje samo dobrim pobunjenicima koji se protiv Asada bore u interesu slobode, prava žena i demokracije ne zna ništa o ratu, ubojstvima, barbarstvu i posebno pohlepi. Jer puške nisu samo oružje, one su i valuta. One su novac. One su roba koja se lako može prodati i poslati preko granice kada vam više ne treba. Njihova vrijednost u dolarima, engleskim funtama, sirijskim funtama ili katarskim dinarima puno je važnija od njihovog korištenja na bojnom polju", uludo je upozoravao Fisk.

Pročitajte više