Hrvatski seizmolozi izradili interaktivnu kartu potresa: Pogledajte gdje se nalazite i kakva je opasnost!

Screenshot: seizkarta.gfz.hr

NA STRANICAMA Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta objavljene su karte potresnih područja Republike Hrvatske. Kartu je sa svojim kolegama s PMF-a napravio prof.dr.sc Marijan Herak, a izrađena je na osnovu više od 40 tisuća tisuća potresa u Hrvatskoj i susjednim zemljama o kojima podaci idu čak 135 godina u prošlost. Uz Heraka na izradi karte radili su mr.sc. I. Allegretti, prof. dr. sc. D. Herak, mr. sc. I. Ivančić, mr.sc. V. Kuk, mr.sc. K. Marić, dr. sc. S. Markušić te mr. sc. I. Sović.



Aplikacija omogućuje očitavanje iznosa horizontalnih vršnih ubrzanja tla tipa A (agR) za povratna razdoblja od Tp = 95 i 475 godina izraženih u jedinicama gravitacijskog ubrzanja (1 g = 9.81 m/s2). Autori napominju da očitani iznosi nisu službeni podaci i smije ih se koristiti tek kao orijentaciju te ih za projektiranje valja potvrditi uvidom u kartu koju se može preuzeti klikom na odgovarajuću poveznicu.

Kako su potresi u vremenu razdijeljeni po Poissonovoj razdiobi, njihovo događanje na određenom mjestu nema nikakve pravilnosti te vrijeme budućeg potresa ni na koji način ne ovisi o tome kada se dogodio prethodni potres, upozoravaju seizmolozi.

Prema kartama, najugroženija područja u Hrvatskoj su krajnji jug zemlje, zagrebačko područje te riječko područje. Najmanja opasnost je za istočnu Slavoniju.

Pročitajte više