Hrvatski sustav javne uprave neodrživ: Samo 4 od 21 županije zarađuju

Foto: FAH

OSIM činjenice da je Hrvatska uz Grčku među najcentraliziranijim državama Europe, podaci Hrvatske udruge poslodava ukazuju na to kako samo 4 od 21 županije zarađuju te su u stanju samostalno funkcionirati. Ovo su neki od razloga zbog kojih je 16 oporbenih saborskih zastupnika zatražilo interpelaciju o radu Vlade na području reforme javne uprave, javlja HRT.

U emisiji 'U mreži Prvog' gostovali su Natalija Martinčević, zastupnica Narodne stranke-reformista te Davor Huić, predsjednik Lipe - udruge poreznih obveznika. Martinčević je kazala da je danas naša uprava prevelika, neučinkovita i preskupa. Istaknula je i kako je javna uprava postala kočnica gospodarstvu i. prepreka za investiranje. Martinčević vjeruje kako se radi o problemo koji se mora odmah riješiti.

"Jasno je svima da je sustav koji imamo sada glomazan, neučinkvoit, skup i da služi samo jednoj svrsi - da stranke uhljebljuju svoje ljude, i na taj način sistem funkcionira. Po mom mišljenju reforma javne uprave je moguća samo ako se postigne konsenzus između dvije glavne strake", smatra Davor Huić.

Pročitajte više