Hrvatski župani: Vlada donosi zakone bez konzultacija sa županijama

Foto: FAH

HRVATSKA zajednica županija reagirala je na današnju najavu predstavljanja novog prijedloga Zakona o regionalnom razvoju od strane Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova.

Hrvatski župani ističu kako Vlada i resorna ministarstva opet donose zakona bez konzultacija s dionicima kojih se to doista tiče dodajući da županije ne znaju ništa o najavljenom Zakonu.

"To je apsolutno neprihvatljiv i podcjenjujući odnos resornog ministarstva prema onima koji trebaju najviše doprinijeti na ovom području. Upravo kohezijska odnosno regionalna politika predstavlja politiku ujednačenog regionalnog razvoja za koju je odvojeno oko 376 milijardi eura novog 7-godišnjeg proračuna EU, za koju županije mogu prijaviti projekte vrijedne više desetaka milijuna eura", istaknuo je Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Tolušić se osvrnuo i na najavljeno uvođenje pet novih subregija za koje ne znaju kakvu će ulogu imati, statističku ili nekog drugog oblika.

"Smatram da je ministar Grčić trebao prije svega, o ovom prijedlogu Zakona raspravljati sa županima koji uostalom zastupaju stanovništvo 20 županija u Hrvatskoj. Mi smo pozivali i još uvijek pozivamo i ministra i premijera na partnersku suradnju u svim segmentima razvoja društva pa tako i za ujednačeni regionalni razvoj", izjavio je Tolušić.

Iz Hrvatska zajednice županija ističu i kako decentralizacija uprave i fiskalna decentralizacija nikada nisu zaživjele. Županije su najvažnije institucije za decentralizaciju zemlje, ističu iz HZŽ-a. "Županije su time dokazale su da se trenutačni teritorijalni ustroj mora samo unaprijediti, a ne u potpunosti mijenjati", stoji u priopćenju iz HZŽ-a.

 

Pročitajte više