Hrvatsko društvo ortodonata, zbog objave minimalnog cjenika, AZTN kaznila sa 150 tisuća kuna

Ilustracija: freeimages.com

DONOŠENJEM “Minimalnog cjenika ortodontskih usluga”, Hrvatsko društvo ortodonata (HDO) je u razdoblju od 1. listopada 2010. do 9. listopada 2013. sklopilo zabranjeni sporazum u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, priopćila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Zbog toga je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja HDO-u izreka simboličnu upravno kaznenu mjeru u iznosu od 150 tisuća kuna, dok je Minimalni cjenik ortodontskih usluga proglasila ništetnim.
 
Radi se o zabranjenom sporazumu
 
U provedenom postupku kojeg je pokrenula 2. rujna 2013., Agencija je nesporno utvrdila da Minimalni cjenik ortodontskih usluga, budući da sadrži popis ortodontskih usluga i njihove minimalne cijene, predstavlja zabranjeni sporazum te da je njegovim donošenjem i objavom na mrežnim stranicama HDO-a došlo do kršenja Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.
 
U ovom slučaju je riječ o sporazumu koji je zabranjen prema cilju zbog čega nije ni potrebno dokazivati njegov stvarni negativni učinak. Stoga Agencija nije detaljno analizirala niti utvrđivala konkretne posljedice na tržište, odnosno na interese potrošača nastale sklapanjem predmetnog sporazuma.
 
Budući da se Minimalni cjenik tri godine nalazio javno objavljen na mrežnim stranicama HDO-a i tako bio dostupan i drugim članovima koji nisu bili prisutni prilikom njegovog donošenja, HDO je odstupio od uobičajenog i dozvoljenog tržišnog ponašanja, a na štetu učinkovitog tržišnog natjecanja.
 
Dogovori o cijenama izričito su zabranjeni
 
Naime, dogovori o cijenama, podjeli tržišta i slične aktivnosti poduzetnika koji posluju na istom tržištu pa su i konkurenti, suprotni su samoj biti i svrsi tržišnog gospodarstva i izričito su zabranjeni. U slučajevima postojanja takvih sporazuma, prestaje postojati motiv odnosno potreba sudionika sporazuma da se natječu u kvaliteti usluge i uvođenju inovacija. Na taj se način sudionicima sporazuma osigurava opstanak na tržištu tako dugo dok se pridržavaju dogovorenog. Stoga će na tržištu opstati i oni poduzetnici koji na njemu ne bi mogli opstati u uvjetima učinkovitog tržišnog natjecanja.
 
Ipak, prilikom donošenja odluke o upravno-kaznenoj mjeri, Agencija je uvažila činjenicu da je utvrđivanje minimalnih cijena na tržištu dentalnih (i ortodontskih) usluga još uvijek dozvoljeno važećim pozitivnim propisom te da je za njihovo utvrđivanje ovlaštena Komora, iako ona, za razliku od drugih djelatnosti iz područja dentalne medicine, nije iskoristila tu svoju ovlast i donijela cjenik koji bi sadržavao minimalne cijene ortodontskih usluga.
 
 

Pročitajte više