Hrvatsko novinarsko društvo sutra dobiva novoga predsjednika i novo vodstvo

Foto: FAH

SKUPŠTINA Hrvatskog novinarskog društva (HND) u subotu će u Zagrebu birati novo vodstvo i odlučiti tko će od šestero kandidata sljedeće četiri godine biti na čelu te novinarske strukovne udruge.

Kandidati za predsjednika HND-a su novinar Večernjeg lista Anton Filić, urednik na HTV-u Nikola Kristić, novinarka Novog lista Ana Raić Knežević te slobodni novinari Saša Leković, Gojko Marinković i Nataša Škaričić. Netko od njih trebao bi naslijediti predsjednika HND-a Zdenka Duku koji je na toj dužnosti odradio dva uzastopna mandata.

Duka je u strukovnom glasilu "Novinar" u tekstu pod naslovom "Na kraju mandata" napisao da se period u kojem je bio predsjednik HND-a poklopio s najvećom ekonomskom krizom te razdobljem koje je, kad se gledaju trendovi u medijima i novinarstvu zbog siline krize, ali i utjecaja internetskih medija, bilo najteže za novine i novinare.

Pad novinskih naklada se nastavlja

Upozorio je pritom da pad novinskih naklada još nije zaustavljen, dok 'slabašna' zarada internetskih mediji koja je ipak u blagom porastu, ne može nadoknaditi gubitak na novinama. Duka smatra da bi Hrvatska, poput Italije, Francuske i skandinavskih zemalja, trebala subvencionirati kvalitetne medije jer istraživačko novinarstvo ne može opstati ponudom tržišta.

Većina kandidata na javnoj je tribini u srijedu predstavilo svoje prijedloge za osnaživanje uloge HND-a u rješavanju problema hrvatskog novinarstva.

Osim novog predsjednika, delegati koji predstavljaju sve HND-ove ogranke, birat će i članove Izvršnog odbora, Nadzornog odbora, Novinarskog vijeća časti, Odbora za statut, Upravnog odbora Novinarskog doma i Upravnog odbora fonda solidarnosti.

Preko 100 godina djelovanja

Društvo je utemeljeno 18. prosinca 1910. a među tridesetak osnivača bili su velikani poput Antuna Gustava Matoša, prvog predsjednika udruge Milana Grlovića te Marije Jurić Zagorke kao prve hrvatske profesionalne novinarke.

Okuplja oko tri tisuće članova i član je Međunarodne federacije novinara. Kao glavni ciljevi HND-a istaknuti su ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja, promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima. Zaduženo je i za čuvanje ugleda i dostojanstva novinarske profesije, ali i za zaštitu novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola.

Pročitajte više