Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo napadom: Ovo je prekretnica

Foto: FAH

"HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO zgroženo je terorističkim napadom na uredništvo satiričkog lista Charlie Hebdo u centru Pariza u kojem je ubijeno najmanje dvanaest ljudi", ističe u razgovoru za Index, Zdenko Duka šef HND-a dodajući kako je bio šokiran vijestima iz Pariza.

Duka kaže kako se teško može sjetiti ovakvog organiziranog terorističkog napada na jednu redakciju u kojem su ubijeni novinari, djelatnici medija te slučajni prolaznici. Suvišno je i govoriti koliko ovaj napad znači za slobodu medija, smatra šef HND-a.

Nova era terorizma

"Taj napad je za svaku osudu i mislim da ulazimo u novu eru terorizma. Ovaj dan povijest će posebno pamtiti kao crni dan novinarstva. Neke stvari zasigurno više neće biti iste, dolaze promijene, a tek ćemo vidjeti što nam one sve donose", oprezno će Duka.

Šef HND-a podsjeća kako je ovo samo nastavak priče od prije nekoliko godina kada je Jylland Posten objavio karikature Muhameda što je izazvalo globalnu kontroverzu te niz prosvjeda.

"Prije nekoliko godina nismo znali odgovoriti na sve izazove danskog slučaja, a danas se dogodio strašan i šokantan smrtonosni napad na Charlie Hebdo. Ovo je prekretnica i pravo je pitanje hoćemo li se i kako izvući iz ovog civilizacijskog gliba", zaključio je na kraju Duka. 

Kako se baviti novinarstvom kada terorizam uzima sve više maha?

U posebno priopćenju HND-a naglašava se kako je i suvišno govoriti o tome koliko novinarstvo postaje opasna profesija u vremenu kad terorizam uzima sve više maha.

"Ovo je brutalan ubilački napad i na novinarske i medijske slobode. Dan koji će sigurno ostati upisan crnim slovima u povijest novinarstva i događaj čiji će eho sa svim posljedicama odzvanjati još godinama. Pariški satirički list Charlie Hebdo objavio je na Twitteru karikaturu čelnika tzv. Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija a redakcija lista bila je napadnuta i spaljena bombaškim napadom još 2011. godine, nakon objave karikatura proroka Muhameda. HND izražava duboku sućut obiteljima svih poginulih i uputit će izraze solidarnosti francuskom Nacionalnom sindikatu novinara", ističe se u priopćenju povodom događaja u Parizu.

Pročitajte više