Humanitarna akcija "Korak u život": Dodijeljene stipendije za 33 mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi

U SKLOPU humanitarne akcije "Korak u život" dodijeljene su stipendije četvrtoj generaciji mladih štićenika. Riječ o akciji kojom se fakultetsko obrazovanje omogućava mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a koji su nakon punoljetnosti prisiljeni napustiti domove za nezbrinutu djecu.

Ove godine stipendije je primilo 33 štićenika pa tako ova humanitarna akcija trenutno pomaže ukupno 121 stipendistu u studiranju na visokoškolskim ustanovama prema njihovom izboru. Dodjeli stipendija uz štićenika, sponzore i predstavnike Rotary cluba Zagreb Kaptol, na čiju je inicijativu akcije i pokrenuta, prisustvovala je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić koja je naglasila kako srećom i ova krizna vremena ima donatora.

"Mislim da su ova krizna vremena koja su nas pogodila zadnjih nekoliko godina i koja, na žalost, neće prestati preko noći i koja će očito trajati još neko vrijeme, u stvari jesu vremena u kojima trebamo razmišljati o tome što možemo učiniti za druge, kako možemo biti socijalno osjetljivi, malo više solidarni, kako možemo pomoći drugima da lakše žive", rekla je Opačić.

Ulog u vaše znanje je ulog je vaše bolje sutra i vašu budućnost, poručila štićenicima Opačić. Predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol Marjan Jurleka poručio je da studiranje sa sobom nosi brojne odgovornosti i obveze pa tako i one materijalne, te je stoga dobro da i u ovim kriznim vremenima postoje oni koji su spremni pomoći mladim ljudima da postanu akademski obrazovani građani. Osvrnuo se na 'stare' štićenike te ih je pohvalio.

"Uspješnost naših štićenika je briljantna. Ne želim govoriti o tim brojevima, ali oni svi redovito ispunjavaju svoje akademske obaveze. Klub je posrednik između onih koji žele dati i onih koji primaju", naglasio je Jurleka.

Novi stipendisti presretni

"Ovo je uistinu korak u život. To je financijska pomoć koja će mi pomoći u studiranju, kupnji udžbenika i ostvarivanju svega onoga što mi treba za kvalitetno studiranje", kaže Mirela Horvat, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

"Ja bih svakako pohvalio ovakvu akciju koja je zaistinu raritentna u vrijeme sekularizacije i globalizacije. Često puta se kaže kako čovjek mora 'x' puta izgubiti da bi nešto postigao. Ovaj događaj i humana gesta prema potrebitim ljudima je svakako pohvalna", dodaje Alan Kljajić, student Muzičke akademije.

Finale ovogodišnje akcije obilježit će se 4.prosinca velikim humanitarnim koncertom Zagrebačke filharmonije i Zorana Todorovića u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski".

Pročitajte više