Humanitarna akcija: Od zlostavljane žene postala samohrana majka koja s bolesnim djetetom živi u teškim uvjetima

Foto: fbhumanitarci-zagreb.hr

MEĐU brojnim akcijama pomoći najpotrebnijima koje je pokrenula Humanitarna udruga FB Humanitarci Zagreb nalazi se i akcija pomoći samohranoj majci koja s bolesnim djetetom živi u teškim uvjetima.

"Svaka naša akcija ima tužnu priču, međutim priča samohrane majke sa bolesnim djetetom i k tome još zlostavljane godinama od strane supruga, zaslužuje našu i Vašu pažnju i pomoć!

U samom srcu Zagreba živi samohrana majka i njezin šestogodišnji sin. Maleni ima dijagnosticiran ADHD, poremećaj izgovora, poremećaj ponašanja, visoko je neurorizično dijete. Ide na vježbe na Goljak (senzorna integracija) i u Kukuljevićevu (Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež).

Priča je duga, ali mi ćemo je pokušati svesti na minimum. Uglavnom, suprug ju je zlostavljao na sve moguće načine: fizički, psihički i ekonomski. Nekoliko puta ga je napustila, ali se vraćala radi djeteta. Prije dvije godine, napokon je smogla snage i napustila ga zauvijek, zajedno sa svojim maloljetnim sinom. Pobjegla je u Zagreb i zatražila pomoć i zaštitu nadležnih institucija.

Zbog načina života i sustavnog maltretiranja žena je psihički jako loše, depresivna je i anksiozna. Liječila se od depresije. Ima problema sa prehranom i spavanjem. Maleni je zbog bolesti i raznih dijagnoza dosta agresivan i čak dok smo bili u izvidu je nekoliko puta digao ruku na nju.

Majka je na njezi djeteta do osme godine života. Žive u iznajmljenom stanu punom vlage i plijesni. Kada plate stan i režije ostane im 600 kn da prežive mjesec. Sin bi se trebao baviti nekim borilačkim sportom kako bi se "iživio" ali mu ona to više ne može priuštiti. Karate ili judo koštaju između 200-250 kn mjesečno. Također nema pokaz za javni prijevoz pa ju svako malo izbacuju iz tramvaja kada ide sa sinom na Goljak ili u Psihijatrijsku bolnicu. Nema pravo na pokaz a ne može si priuštiti da ga kupi. Pokazala nam je svu moguću dokumentaciju i toga ima stvarno jako puno. Od bolničkih nalaza, psihijatrijskih vještačenja, sudova itd. Suprug ne plaća alimentaciju, rijetko viđa sina, a kada ga i dođe vidjeti onda je to sa socijalnom radnicom i zaštitarima. Inače, otac je teški alkoholičar i ima poremećaj ličnosti.

Osim standardnih stvari kao što su hrana, higijenske potrepštine i kućna ljekarna, za ovu malu obitelj potražujemo didaktičke igračke (svih vrsta, primjerene njegovoj dobi). Ako je moguće voljeli bi im platiti jednu ratu stanarine i režija koja iznosi oko 2500kn (1500 stan + 1000 kn režije).

Također majka želi raditi i brinuti se sama o sebi i klincu. Problem je što je mali u vrtiću samo od 8 do 11 i ne žele ga primiti na duže radi njegovih dijagnoza i ponašanja. Pokušala je već nekoliko puta dobiti asistenta za vrtić ali bezuspješno. Znači može raditi samo 2 sata dnevno. Radila bi sve: čistila, kuhala, spremala, peglala i to u tom razdoblju kad je dijete u vrtiću.

Molimo Vas da se odazovete na ovu akciju kako bi im barem malo olakšali i ovako dovoljno težak život. Slobodno se javite voditeljima u inbox. Također, ako želite uplatiti kako bi im pokrili stanarinu i režije bar za jedan mjesec ili da djetetu priuštimo nekoliko mjeseci treninga juda ili karatea, možete uplatiti na naš žiro-račun Udruge s opisom plaćanja: Akcija ADHD", navode iz udruge FB Humanitarci Zagreb.


ŽIRO RAČUN UDRUGE FB HUMANITARCI ZAGREB, Rebar 2a, 10000 Zagreb
ERSTE BANKA
BROJ: 2402006-1100677079
IBAN: HR4824020061100677079

Pročitajte više