I Hrvatska priprema uhidbene naloge!

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

MINISTAR pravosuđa Orsat Miljenić nema informaciju jesu li nakon prvotna 84, u Hrvatsku stigli novi uhidbeni nalozi te je medije usmjerio na Ministarstvo unutarnjih poslova. "Oni koji su došli odnose se na razna kaznena djela. Trebate staviti da u ovaj sustav ne ulaze samo osuđene osobe, nego ulaze i osobe koje izbjegavaju kaznu izdržavanja kazne, kao i oni koji se traže radi ispitivanja", rekao je Miljenić.

Za vremensko ograničenje koje je ugrađeno u Zakon o pravosudnoj suradnji s članicama Europske unije, zbog čega stižu kritike iz Bruxellesa, Miljenić je rekao da se uvijek može polemizirati je li se to trebalo riješiti tijekom pregovora ili se ta rezerva može naknadno staviti. "To je otvoreno pitanje o kojem će se razgovarati. Sukladno tome kako će završiti ti razgovori, tako ćemo se i postaviti", istaknuo je Miljenić koji je upozorio kako vremensko ograničenje ima još pet zemalja Europske unije te da to nije nešto što je Hrvatska izmislila.

Miljenić je otkrio i kako Hrvatska priprema uhidbene naloge, ali nije htio otkriti o kojem se broju naloga radi. Što se tiče izmjena Ustava kojim bi se ukinula zastara za politički motivirana ubojstva, ministar da je ta izmjena neophodna. "Tom izmjenom konačno ćemo stvari staviti na svoje mjesto. Zastara kod takvih zločina je potpuno neprimjerena institucija i mislim da je to ukidanje zastare jedna civilizacijska gesta te je zato podupiremo", zaključuje Miljenić.

Pročitajte više