I bogati plaču: Radnicima Alibabe psihološka pomoć da se lakše nose s bogatstvom

Foto: Alibaba Group

KINESKA internetska kompanija Alibaba priprema za dugo očekivanu, najveću javnu ponudu dionica u tehnološkom sektoru.
 
Kompanija već dulje vrijeme provodi psihološka savjetovanja svojih radnika, koji zajedno posjeduju dionice vrijedne oko 41 milijardu dolara, a koje će moći unovčiti nakon što kompanija izađe na burzu.
 
Prema anketi koju je Reuters proveo među 25 analitičara vrijednost Alibabe mogla bi, nakon javne ponude dionica, dosegnuti  152 milijarde dolara.
 
Dionice nisu dobili samo menadžeri, nego i softveraši i razno osoblje.
 
Kako javlja Reuters, budući bogataši imaju razne planove. Neki su se po automobilskim salonima u Hangzhou raspitivali o kupnji luksuznih automobila u narančastoj boji, koja je zaštitni znak Alibabe, drugi će novac uložiti u dionice i nekretnine u SAD-u, dok će dio njih reinvestirati svoju dobit u nove kompanije u Kini.
 
Uprava Alibabe je već godinama priprema svoje djelatnike kako se nositi s velikim iznosima novcakoje će zaraditi, upozoravajući ih da se ne zanose i ne protrate ga samo na materijalna dobra.
 
Broj zaposlenika koji su vlasnici dionica i pojedinačni paketi su tajni podatak koji iz Alibabe ne žele otkriti, ali pretpostavlja se da ih je mnogo.
 
Dio od 20.000 zaposlenih već je imalo priliku prodati dio svojih udjela u tvrtki tijekom ranijih programa prodaje. Tako su zaposleni mogli prodati manje dijelove svog portfelja dionica i osjetiti bogatsvo koje ih čeka.
 
"Razmišljali smo o tome da je iznenadno bogatstvo poput zmijskog otrova, pa smo davanjem povremenih „manjih doza“ postigli učinak koje ima cjepivo, pa naša tvrtka neće pasti u kaos nakon naplate dionica radnika“, rekao je za Reuters jedan od ljudi koji su kreirali sustav nagrađivanja u Alibabi, koji je želio ostati anoniman.
 
 

Pročitajte više