I hrvatski mobilni operateri pripremaju teren za blokiranje VoIP-a: Kraj besplatnog dopisivanja i poziva?

PUNO praktičnije vam je s prijateljima preko mobitela dopisivati se putem Google Talka, Skypea, MSN-a, Whatsappa i drugih sličnih servisa negoli izmjenjivati na stotine SMS poruka? Otkrili ste da su mobilne aplikacije poput Skypea ili Fringa puno praktičniji (a i znatno jeftiniji) način razgovora od klasičnih poziva? Uskoro bi tome mogao doći kraj!

Naime, i neki hrvatski su se operateri odlučili povesti primjerima iz inozemstva, gdje sve veći broj mobilnih operatera blokira svojim korisnicima pristup VoIP i MoIP uslugama preko 3G i 4G mreža te one funkcioniraju isključivo dok vam je dostupna WiFi mreža.

HT si "ostavio mogućnost" blokade od 31. siječnja 2013.

Prvi je teren za to polako pripremio Hrvatski Telekom (HT) koji je u Specifikaciji jednog od svojih tarifnih modela naveo kako zadržavaju pravo onemogućiti korištenje VoIP i MoIP usluga te kako će se navedene zabrane primjenjivati od 31. siječnja iduće godine.

Na Indexov upit o uvođenju spomenutih zabrana su iz HT-a odgovorili sljedeće: "Obzirom na trendove u svijetu koje pažljivo pratimo, uvođenjem stavke 16. pravilnika o tarifama Specifikacija EXTRA total+ tarifnih modela namjera Hrvatskog Telekoma je zadržati pravo na promjene u segmentu VoIP i MoIP usluga. Svi naši korisnici navedenih tarifa na vrijeme će primiti obavijest o eventualnim promjenama - ukoliko ih bude".

"Napominjemo kako je prilikom objave pravilnika došlo do pogreške u formulaciji te nije riječ o uvođenju zabrane s 31. siječnjem već o mogućnosti uvođenja zabrane najranije od 31. siječnja 2013. godine što smo u međuvremenu ispravili", dodaju.

VIPnet nema najava o blokiranju usluga, Tele2 zaobišao pitanje

Pokušali smo doznati i planiraju li trend slijediti i drugi hrvatski mobilni operateri. Iz press službe VIPneta dobili smo kratak odgovor na upit: "U ovom trenutku nemamo najava o onemogućavanju navedenih usluga", dok su iz Tele2 "zaobišli pitanje".

"Tele2 se drži vlastite poslovne strategije te ne komentira poteze ostalih sudionika na tržištu", odgovorili su nam iz njihove press službe, iako ih ni nismo pitali za komentar HT-ovog poteza, već smo ih pitali planiraju li i oni slijediti tu praksu. Detaljniji odgovor ni na ponovljeni upit o mogućim budućim poslovnim potezima ovog mobilnog operatera bilo je nemoguće dobiti.


Korisnici naginju praktičnijem i jeftinijem, praksa mobilnih operatera je onemogućavanje toga jer gube prihode


Ideja o ograničavanju VoIP i MoIP usluga u svijetu se javila još prije nekoliko godina. Razlog tome su sve manji prihodi mobilnih operatera, posebice od SMS poruka. Korisnici se prirodno okreću onome što je praktičnije i znatno jeftinije.

U ožujku ove godine je Tijelo europskih regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC), čiji članovi su nacionalna regulatorna tijela svih 27 zemalja članica Europske unije, izvijestilo kako je u Europi "blokiranje VoIP prometa uobičajeno". Pokazalo je to njihovo višemjesečno istraživanje provedeno među 250 fiksnih i 150 mobilnih operatera diljem Europe.

Pročitajte više