I princ Charles razmišlja o izlasku iz biznisa s fosilnim gorivima

Foto: Hina

NAKON što je dinastija Rockefeller u rujnu prošle godine podržala UN-ovu kampanju i najavila potpuno povlačenje iz biznisa s fosilnim gorivima o izlasku razmišlja i princ Charles.

Princ od Walesa je na rubu da dezinvestira cjelokupni ulog u fosilnim gorivima, javlja Guardian i dodaje da je sličan potez najavilo sedam humanitarnih udruga sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu koje se dijelom financiraju kroz investicije u industriju.

Glasnogovornik grofovije Cornwall putem koje princ ostvaruje godišnje prihode u iznosu od 900 milijuna funti je potvrdio da se provjeravaju indirektne investicije koje bi mogle biti povezane s fosilnim gorivima.

"Grofovija Cornwall nema direktnih uloga u ugljikohidratima, u tijeku je revizija kolektivnih investicija," koje bi mogle podržavati industriju.

"Promašene investicije"

"Tvrtke koje se bave fosilnim gorivima nisu iskoristile priliku da smanje ili izmjene svoje poslovne modele," piše u zajedničkoj izjavi Mark Leonard Trusta, JJ Charitable Trusta, Ashden Trusta, zaklade Waterloo, zaklade Tellus Mater, dobrotvorne zaklade Polden-Puckham i zaklade Frederick Mulder. "One su sada značajno precijenjene. Polovica od bilijuna dolara koliko se godišnje potroši na traženje novih rezervi će biti bačena. Pametni investitori su već dezinvestirali iz ugljena."

U izjavi dobrotvornih društava i zaklada piše da je odluka o povlačenju investicija i moralne prirode: "Mi želimo podržati, a ne potkopati naš filantropski rad usmjeren na siromaštvo, poboljšanje zdravlja i zaštitu sustava koji podržava život. Mi ne možemo, mirne savjesti, investirati u tvrtke koje ubrzavaju klimatske promjene s nerazmjernim utjecajem na siromašne."

Pročitajte više