I za blagdane povišena koncentracija benzena u Slavonskom Brodu: Skoro osam puta viša od gornjih godišnjih vrijednosti

Ilustracija: HR Foto, Građanska inicijativa za čist zrak u Slavonskom Brodu

ZADNJIH šezdesetak sati evidentirane su alarmantne satne koncentracije benzena u Slavonskom Brodu i to s najvećim iznosom (satnom koncentracijom) od 39,3 µg/m3, što je skoro osam puta više od gornjih vrijednosti na godišnjoj razini (5 µg/m3).

Također, izmjerene su i vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 i iznad 220 µg/m3, što je devet puta više od gornjih vrijednosti na godišnjoj razini (25 µg/m3).

Velik problem je i činjenica da o tome nitko nije mogao biti informiran, jer je na prijenosu podataka MZOiP-a bio nekakav kvar. Tek kad je kvar otklonjen, Brođani su mogli vidjeti pravo stanje: koncentracije iznad 30 µg/m3 dana 24.12. i prijepodne i navečer, pa na Božić navečer u kontinuitetu šest sati!

U Zagrebu i Osijeku su, u isto vrijeme, satne koncentracije benzena kontinuirano bile ispod 5 µg/m3, informirao je Peter Tot-Đerđ, revnosni član brodske Građanske inicijative za čist zrak, javlja Sbplus.

Posebno je zanimljiva činjenica što je u prekograničnom Brodu u BiH rafinerija koja je bila uzrok zagađenja u Slavonskom Brodu, prema njihovim informacijama, sada u remontu i ne radi. Odakle tolika razina benzena - nije poznato.

 

Pročitajte više