IGH predao Fini zahtjev za otvaranje postupka predstečajne nagodbe

NA SJEDNICI Uprave i Nadzornog odbora Instituta IGH s najvećim vjerovnicima odlučeno je kako je restrukturiranje Instituta IGH kroz predstečajnu nagodbu optimalno rješenje za budućnost tvrtke te je Institut IGH predao Fini zahtjev za otvaranje postupka predstečajne nagodbe.

"Nakon danas održane Sjednice Uprave, odluka Nadzornog odbora te preliminarnih dogovora s najvećim vjerovnicima, Institut IGH d.d. predao je zahtjev Fini vezan uz otvaranje postupka predstečajne nagodbe. Namjera i želja Instituta IGH d.d. i vodećih vjerovnika jest nastojati postupak predstečajne nagodbe dovršiti u što je kraćem mogućem roku te u cijelosti restrukturirani i kapitalno ojačani nastaviti poslovanje. Institut IGH d.d. i tijekom postupka predstečajne nagodbe ostaje pouzdan partner s mogućnošću izdavanja bankovnih garancija te ostaje vodeće projektantsko-konzultantsko društvu na području graditeljstva u Republici Hrvatskoj, ali i regiji.

Proteklih mjeseci Institut IGH d.d. je intenzivno usuglašavalo s najvećim vjerovnicima, primarno poslovnim bankama, optimalni model financijskog restrukturiranja te na kraju, uz podršku najvećih vjerovnika, a slijedom ispunjenja zakonskih uvjeta donijelo odluku o pokretanju postupka predstečajne nagodbe. Obzirom na istaknuto, očekuje se pozitivan ishod predstečajne nagodbe. Uspješna provedba iste, kroz restrukturiranje i financijsku konsolidaciju, u cijelosti će stabilizirati poslovne procese i provedbu postojećih kao i, nadamo se, novih projekata u budućnosti.

Predloženi model restrukturiranja čija je finalna izrada pred dovršetkom svakako će predvidjeti kapitalno jačanje te nastavak optimiranja poslovnih rashoda te prodaju imovine društva koja ne služi temeljnom poslovanju. Institut IGH d.d. posvećen je isključivo povratku na temeljno poslovanje, rastu operativnih prihoda i EBITDA marži, a nadasve na očuvanje i ulaganje u ljudski potencijal koji je jamac kriterija izvrsnosti na čemu se i temelju poslovanje i djelatnost Instituta. Također, Institut IGH istovremeno će nastaviti s proaktivnom politikom izlaska na međunarodna tržišta te dovršetka pregovora vezanih uz potencijalne ugovore na tržištu Ruske Federacije.

Svjesni nezavidne situacije uzrokovane općom krizom koja je u velikoj mjeri zahvatila upravo građevinski sektor, a s ciljem pronalaska najboljeg rješenja za budućnost Instituta IGH te u skladu s odredbama Zakona o predstečajnoj nagodbi, odlučili smo da je pokretanje predstečajne nagodbe optimalno rješenje za dovršetak financijskog restrukturiranja. Uvjereni smo da će razumijevanje svih uključenih vjerovnika, naših dioničara kao i jasna vizija te dokazano kvalitetni projekti na kojima smo radili tijekom proteklih godina biti garancija budućnosti, dok će dosljedna provedba predloženih rješenja omogućiti daljnje preuzimanje najsloženijih poslova projektiranja, nadzora i vođenja projekata, laboratorijskih ispitivanja te poslova vezanih uz ekologiju, hidrotehniku i geotehniku", navodi se u priopćenju.

Računi IGH blokirani zbog 9,4 milijuna kuna duga

Porezna uprava blokirala je račune Instituta IGH zbog duga od 9.410.767,27 kuna, izvijestio je krajem prošlog tjedna IGH putem Zagrebačke burze.

"Društvo poduzima sve potrebne radnje, primarno aktivnosti vezane uz naplatu svojih potraživanja prema javnim trgovačkim društvima i ostalim dužnicima, kako bi u najkraćem mogućem roku izvršila podmirenje predmetnih obveza i deblokadu poslovnih računa društva", navodi se u obavijesti objavljenoj na stranicama burze.

Također poručuju kako rade na financijskom restrukturiranju, te dodaju da će odmah izvijestiti o deblokadi računa, kada do toga dođe.

Pročitajte više