ILGA: Hrvatski premijer nije omogućio bračnu jednakost zbog snažne opozicije Katoličke crkve

Foto: ILGA

POVODOM obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, ILGA  (The International Lesbian and Gay Association) je objavila rezultate opsežnog istraživanja o položaju LGBT osoba u 49 europskih zemalja. Hrvatska je zauzela "zlatnu sredinu". Portal crol.hr objavio je kako  rezultati na europskoj razini pokazuju da pomak na području LGBT prava i zaštite LGBT osoba postoji, ali da su potrebni još veći napori na nacionalnim razinama, a to se odnosi i na Hrvatsku.

Tako se u istraživanju naglašava da su ljudska prava u Hrvatskoj doživjela progres, a taj progres se mjerio povećanim brojem policijske intervencije u svrhu zaštite LGBT osoba. Odnosno, istraživanje je za primjer uzelo Split Pride 2011. i 2012. gdje se pokazalo da je policijska zaštita bila nebrojeno puta snažnija 2012. godine. 
 
"Istraživanje navodi da je premijer Zoran Milanović pozvao društvo da štiti prava seksualnih manjina, iako, navodi se u izvješću, nije omogućio bračnu jednakost 'zbog snažne opozicije Katoličke crkve'"
objavio je crol.hr pozivajući se na istraživanje dodajući kako je Vlada insistirala na uklanjanju govora mržnje prema seksualnim manjinama u školskim udžbenicima iz biologije i vjeronauka, dok je LGBT sadržaj uvršten u kurikulum Policijske akademije. 
 
Napominje se i da su zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji isključeni lezbijski i gej parovi.
 
"Lezbijska grupa Kontra provela je analizu udžbenika osnovnih i srednjih škola koja je pokazala da je sadržaj koji se odnosi na homoseksualnost diskriminatoran i netočan, nazivajući homoseksualnost "devijantnom" i 'neprirodnom'. Kontra je potom zahtijevala od ministarstva da se ovakav sadržaj uklone iz udžbenika, ali ministarstvo do sada nije ništa poduzelo po tom pitanju.", naglašava crol.hr. U području obitelji i braka, ILGA je prikupila podatke za razdoblje od siječnja do prosinca 2012. u kojima stoji da je u siječnju 2012. bilo pokušaja lobiranja LGBT udruga Iskorak i Kontra u smjeru izmjena Obiteljskog zakona, no bezuspješno.
 
Zatim navode javni apel premijera Milanovića iz svibnja 2012. da se zaštite seksualne manjine i nastavi borba za ravnopravnost svih građana, pritom najavljujući stvaranje Zakona o registriranom partnerstvu. Spominje se i okupljanje radne skupine koja sastavlja nacrt spomenutog zakona. Uz navedeno, ILGA je iznijela nekoliko slučajeva javne homofobije poput izjava Vlatka Markovića te diskriminacijskih govora na varaždinskom i zadarskom Sveučilištu. Također, napominju da je Ministarstvo pravosuđa odlučilo kreirati Program i Akcijski plan utemeljen na nacrtu udruge Kontra "Nacionalni program i Akcijski plan za sprječavanje diskriminacije na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta".
 
Spominju se i povorke ponosa u Zagrebu i Splitu u kontekstu velikog, odnosno malog odziva građana i ažurnosti policije koja je promptno uhitila izgrednike. 

Pročitajte više