IS planira rat u Indiji, "apokaliptični sukob s Amerikom"

Foto: Hina

ISLAMSKA država traži načine da provocira rat u Indiji, sugeriraju dokumenti pronađeni u Pakistanu čiji je sadržaj objavila USA Today. Dokumente je pribavio pakistanski građanin s pristupom pakistanskim talibanima.

"Dokument upozorava da su u tijeku 'pripreme' za napad u Indiji i predviđa da će on provocirati apokaliptični sukob s Amerikom," navodi izvješće.

Autentičnost dokumenata je provjerila nekolicina stručnjaka iz obavještajnih službi, uključujući umirovljenog dužnosnika CIA-e Brucea Riedela koji kaže da bi napad IS-a u Indiji ojačao džihadiste i dodatno zaprijetio regionalnoj stabilnosti.

"Napadi u Indiji su sveti gral južnoazijskih džihadista," rekao je Riedel.

Kako piše Press Trust of India, dokument traži načine za ujedinjenje desetaka talibanskih frakcija u Pakistanu i Afganistanu s ciljem formiranja "jedinstvene vojske užasa".

Dokumenti "uključuju nikad prije viđenu povijest Islamske države, planove budućih bitaka, poziv Al Kaidi da se priključi IS-u i prepozna njegovog vođu kao jedinog vladara svjetske populacije muslimana u religijskom carstvu s nazivom 'kalifat'," prenosi Dawn.
 

Pročitajte više