Ima ih premalo: Ovo su najbolji hrvatski maturanti!

Foto: Davor Pongračić/Cropix

U MINISTARSTVU znanosti, obrazovanja i sporta u Zagrebu predstavljeni su rezultati državne mature. U resornom Ministarstvu uz ministra obrazovanja Željka Jovanovića i v. d. ravnateljice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Alenke Buntić Rogić, našli su se i najuspješniji učenici.

Državnoj maturi je pristupilo ukupno 34.482 gimnazijalaca i učenika strukovnih škola. 22 maturanta iz cijele Hrvatske riješilo je sa 100-postotnim uspjehom testove iz jednog od osnovnih predmeta - hrvatskog i stranog jezika te matematike na višoj "A" razini. Osmero njih je 100 posto riješilo ispit iz čak 2 predmeta. Oni su otkrili koliko su se dugo pripremali i kakva iskustva nose s državne mature.

Rezultati za ministra Željka Jovanovića pokazuju da nadarenih ima u cijeloj zemlji te da svi zaslužuju jednake šanse, a preduvjet za to je najkvalitetnije moguće obrazovanje. "Ne želimo u školama stvarati kadrove za Zavod za zapošljavanje", poručio je ministar zaključivši da škola postaje mjesto gdje nije najvažnija ocjena već usvajanje znanja i vještina za budućnost, a to je dobro radno mjesto odmah ili nakon završenog fakulteta.


"I ove godine velika većina je imala iste ocjene kao i u srednjoj školi te ih je 60 posto prošlo s dobrim uspjehom", rekla je Alenka Buntić Rogić, ravnateljica Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji je maturu i proveo.

> Objavljeni rezultati državne mature, zbog grešaka za neka pitanja svi dobili bod: Pogledajte što su sve maturanti morali znati!

I ove su se godine u ispitima potkrale greške pa su svi pristupnici dobili po jedan bod iz testa više razine iz Hrvatskog jezika; zatim testa više razine iz Engleskog jezika; te ispita iz kemije koji su maturanti polagali 6. lipnja.

Osim problematičnih pitanja na koja su se učenici žalili, održavanju mature zaprijetio je i štrajk, no Vlada je naposljetku ipak postigla dogovor sa sindikatima.

U tri hrvatske škole pogriješili su ispitni koordinatori pa su umjesto eseja, koji je bio na rasporedu, učenicima podijelili pitanja iz književnosti i gramatike. Pala je ministrova isprika: "Bio sam uvjeren da ove godine neće biti problema, pogotovo ne tehničke natravi. Iako nije moja greška, ispričavam se svim maturantima", rekao je Jovanović.

Trojka - ocjena ovogodišnje državne mature


Trojka ili zlatna sredina, ocjena je ove državne mature koju je polagalo gotovo 35 tisuća hrvatskih srednjoškolaca. Dok većina razmišlja o upisu na studij, njih oko 4 i pol tisuće novu će priliku imati na jesenskom roku.

"Prosječna ocjena ove godine iz ispita državne mature je ocjena dobar, trojka. Palo je 335 gimnazijalaca, a oko 4.000 učenika strukovnih škola", rezimirala je ishod ljetnog roka ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Alenka Buntić-Rogić.

I ove godine matura je za neke prošla glatko. Osmero učenika briljiralo je na višoj razini matematike i fizike, 12-ero samo matematike, a dvije hrvatskoga i njemačkog. Ni pomicanje ispita zbog propusta koordinatora u Senju, Đakovu i Splitu, Andreu Jović iz splitske V. gimnazije nije omelo. Jedina je od 30 tisuća maturanata test iz hrvatskog riješila sto posto.

"Došla sam tamo, raspisala se i izgleda napisala nešto pametno. Radili smo jako dobro sve četiri godine, malo sam ponovila i to je to. Bilo je, naravno, malo pozitivne treme, ali to mora biti kad ti je stalo do nečega. Bila je velika čast i sve to, pogotovo zato što dolazim iz škole zbog koje je krenula ona greška s ispitima pa je ovo valjda način da se iskupimo za to", rekla je Andrea. Ona će za dva dana na Filozofskom u Zagrebu upisati kroatistiku i portugalski.

FER, Medicina, Biokemija, izbor su šestorke iz zagrebačke XV. gimnazije, popularnog MIOC-a, koji su među 22-oje najuspješnijih bili upravo u matematici.

"Mislim da je ove godine bila lakša matura nego prošlih godina. Nama je lakše jer smo imali mature od prošlih godina i znali smo kako izgledaju zadaci. Ja nisam puno radio, pogledao sam kako izgledaju mature i, evo, dobro sam napisao", rekao je Eduard Dedijerković.

Za najbolje je danas u resornom ministarstvu priređen svečani prijem i uručeni tableti. Ivan Jakovac i Zvonimir Jurelinac iz MIOC-a primit će ih nakon povratka iz Moskve gdje su na Olimpijadi iz kemije. Ova matura za ministra Željka Jovanovića dokaz je da nadarenih ima u svakom dijelu Hrvatske te svima treba osigurati jednaku šansu za najkvalitetnije obrazovanje, u skladu s interesima i potrebama društva. Jovanović je priznao da to sada nije slučaj, jer se ocjena još smatra ključem uspjeha, premda nije najvažnija.

"Najbitnije je da se u školi usvoji znanje s razumijvanjem, vrijednosti i stavovi iz kojih će proizaći kompetencije. Mi ne želimo da u našim školama stvaramo kadrove za Zavod za zapošljavanje, nego za radna mjesta jer će to značiti i bolju Hrvatsku za sve nas", istaknuo je Jovanović.

Više od ministra nada se tome i uskoro prva generacija hrvatskih studenata u Europskoj uniji.

Pročitajte više