"Ima nade za Italiju": Poduzetnici hvale Renzija zbog reformi, razbijanja tabua na tržištu rada

Foto: EPA

AMERIČKA tehnološka kompanija Hewlett-Packard nakon godina rezanja troškova ponovno razmatra povećanje investicija i zapošljavanje radnika u Italiji jer, kako kaže, prvi put nakon dugo vremena vjeruje da je nacija na putu prema oporavku.

"Još se puno toga mora učiniti, ali se čaša čini napola punom," rekao je Stefano Venturi, potpredsjednik grupe i glavni direktor tvrtke za Italiju gdje HP ima tri centra za pohranu podataka i zapošljava 5,000 ljudi.

Njegovo promišljanje je u skladu s pažljivim optimizmom na ovogodišnjem forumu korporativnih i financijskih lidera koji već dugo slovi kao barometar za raspoloženje poduzetnika u našem susjedstvu.

Lovorike za Renzija

Lovorike za novonastalo stanje uvelike pripadaju premijeru Matteu Renziju koji je u posljednjih 18 mjeseci započeo s nizom reformi u bankarskom i javnom sektoru, obrazovanju i tržištu rada.

Renzi se na forumu nije sramio postignuća, piše Reuters, već je održao strastven govor nakon kojeg je dva sata odgovarao na pitanja stranih i domaćih sudionika o budućnosti Italije.

Iako su svi okupljeni rekli da Italija treba još puno toga učiniti da bi ostvarila rast dostojan treće europske ekonomije, zauzdati korupciju i birokraciju, ubrzati pravosuđe, smanjiti poreze i zaduživanje, sveukupna je atmosfera bila pozitivna i u snažnom kontrastu od prošlogodišnjeg skupa kad je većina sudionika bila sumorna ili nezadovoljna izostankom napretka. Renzi je u internom ispitivanju za svoj nastup dobio izvrsnu ili vrlo dobru ocjenu 69 posto okupljenih.


"Moje je gledište na vladu vrlo pozitivno. Italija je izašla iz recesije i prvi put u mnogo godina oni govore o povećanju prognoze rasta," rekao je Federico Ghizzoni, izvršnih direktor najsnažnije talijanske banke UniCredit. 

Razbijanje tabua

Renzi je na skupu obećao da će nastaviti s reformama u preostale dvije i pol godine mandata. "Italija više nije problem Europe," rekao je i pohvalio se ponovnim zapošljavanjem 25 posto od gotovo milijun ljudi koji su izgubili posao tijekom Velike recesije.

Premijer je kao glavni povod za uspjeh naveo reformu tržišta rada, gdje je danas neizmjerno lakše uručiti otkaz nego što je to bilo u posljednjih 40 godina, ali i vladine poticaje, odnosno porezne olakšice za poduzetnike koji radnike zapošljavaju na neodređeno.

Okupljeni poduzetnici su pak pohvalili Renzijev "okršaj" sa sindikatima i interesnim grupama, čime je promijenio percepciju Italije kao zemlje u kojoj su promjene nemoguće.

"On je u 18 mjeseci napravio stvari koje nisu napravljene u posljednjih 40 godina. On je razbio tabue - o poslovima, bankama, pravosuđu," kaže Venturi.

"Za strane investitore poput mene, 50 posto odluke o investiranju novca u zemlju ovisi o kredibilitetu njenih vođa. Postoji nada da Italiju možemo izvući iz nevolja."

Renzi je u govoru poslovnom svijetu rekao i da se on mora izmijeniti te da su dani "salotto buono" sustava u kojem novac, moć i veze određuju tko će dobiti posao među najvećim talijanskim kompanijama gotovi.

Pročitajte više