Imenovanje Hrvata u Revizorski sud izazvalo skandal u Europskom parlamentu

Foto: Guliver Image / Getty Images

IMENOVANJE Nevena Matesa za hrvatskog člana Revizorskog suda izazvalo je skandal u Europskom parlamentu. Vijeće Europske unije Matesa je imenovalo na šestogodišnji mandat, usprkos negativnom mišljenju Europskog parlamenta i njegovog Odbora za proračunski nadzor.

Zastupnici Europskog parlamenta o Matesovoj kandidaturi glasali su 12. lipnja. Protiv je bilo 396 zastupnika, dok je za glasalo 231 zastupnika, uz 46 suzdržanih.

"Vijeće je pokazalo nepoštivanje prema Parlamentu"

Mišljenje Europskog parlamenta u ovom slučaju nije obvezujuće, ali do sada je bio običaj da se ono poštuje. Michael Theurer, predsjedavajući Odbora za proračunski nadzor, poručio je da mu je neshvatljiva ova odluka Vijeća.

"Hrvatski kandidat nije uspio uvjeriti članove da je prikladan kandidat. Većina članova Europskog parlamenta odbila je njegovu kandidaturu. Vijeće je ovom odlukom pokazalo nepoštivanje prema Europskom parlamentu", kazao je Theurer.

"Šokirana sam što Mates nije održao svoju riječ"

Mates je obećao da će povući svoju kandidaturu ako ne dobije potporu Europskog parlamenta. No, na kraju to ipak nije učinio.

"Šokirana sam što gospodin Mates nije održao svoju riječ. To nije dobar početak u budućim odnosima s Parlamentom", kazala je španjolska zastupnica Ines Ayala Sender.

Zadaća Revizorskog suda, kojeg je Mates postao član, je da kontrolira zakonitost i pravilnost svih rashoda i prihoda EU, te da na kraju godine podnese izvještaj Europskom parlamentu i Vijeću ministara. Svaka zemlja članica ima po jednog predstavnika u Revizorskom sudu.

Pročitajte više