Index doznaje: Hrvatska će do kraja godine zakonom zabraniti GMO

Foto: Shutterstock

"VLADA je zaštitila hrvatske interese te svoj stav jasno ugradila u Deklaraciju o GMO-u", izjavio je jutros na Hrvatskom radiju Tihomir Jakovina, govoreći o kontroverznom TTIP-u, predloženom trgovačkom sporazumu između SAD-a i Europske unije.

Sporazum čiji je puni naziv Transatlantsko trgovačko i investicijsko partnerstvo i u Europskom je parlamentu osporavan na više razina, a jedan od češćih prigovora bio je da će u slučaju njegove ratifikacije europsko tržište preplaviti jeftina i nekvalitetna GMO hrana.

Iz Ministarstva poljoprivrede, međutim, tvrde da od toga ne treba strahovati. Poručuju da će Hrvatska zabraniti uzgoj GMO proizvoda na kompletnom svom teritoriju.

Članice EU mogu birati žele li GMO

Govoreći o "Deklaraciji o GMO-u", ministar poljoprivrede Jakovina zapravo se referirao na direktivu Europske komisije 2015/412 koja je stupila na snagu 1. travnja ove godine. U njoj je propisano da se stavljanje na tržište GMO sjemena na područje čitave Unije regulira na razini EU, ali svaka zemlja članica ima pravo individualno odlučiti hoće li, i u kojoj mjeri, dopustiti uzgoj GMO kultura na vlastitom teritoriju.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da je i Hrvatska sudjelovala u raspravi oko donošenja predmetne europske GMO direktive. Prijedlog okvirnog stajališta RH izradilo je Ministarstvo zdravlja u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i Ministarstvom poljoprivrede.

"Njime je RH podržala prijedlog da svaka država članica može razmotriti uzgoj GMO-a na određenim dijelovima svojeg teritorija ili na svom teritoriju u cjelini. RH je ovaj prijedlog podržala i zato što on dodatno osnažuje pozitivne propise koji reguliraju pitanja procjene rizika, koegzistencije konvencionalnih usjeva i GM kultura kao i propise koji reguliraju mreže ekoloških zaštićenih područja. RH je prijedlog podržala i iz razloga što on omogućuje izbor država članica da ograniče ili zabrane uzgoj GM kultura koje imaju divlje srodnike na koje je moguć horizontalni prijenos genetičkih elemenata koji su uneseni u te kulture", tvrde iz Ministarstva poljoprivrede.

Hrvati ne žele GMO, već eko proizvode

Sva stajališta koje je RH u Bruxellesu  iznosila vezano za uzgoj GMO-a, tvrde iz Ministarstva poljoprivrede, bila su protiv uzgoja GMO kultura u Hrvatskoj.

"U RH postoji generalno stav javnosti protiv GMO, pored toga poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj se u najvećoj mjeri odvija na malim poljoprivrednim površinama (prosjek 5,6 ha), proglašena su velika područja ekološke mreže (37 posto kopnenog teritorija RH). Hrvatska se, između ostalog opredijelila i za proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s dodanom vrijednošću – ekološki proizvodi i autohtoni proizvodi koji nose jednu od oznaka zemljopisnog podrijetla. S obzirom na sve navedeno nije u Hrvatskoj moguće uspostaviti uzgoj konvencionalnih i GMO usjeva odnosno bilo bi vrlo teško osigurati tzv. koegzistenciju na način da ne dođe do kontaminacije poljoprivrednih kultura koje nisu GMO", stoji u odgovoru kojeg smo dobili od Ministarstva poljoprivrede.

Zakon do kraja godine

No, Vlada RH tek treba donijeti izmjene Zakona o genetski modificiranim organizmima, kako bi se u njega ugradile odredbe recentne EU direktive. O tome hoće li dopustiti ili zabraniti GMO Hrvatska mora do kraja ovog mjeseca obavijestiti Europsku komisiju.

"Stav RH će biti generalna zabrana uzgoja GMO kultura na hrvatskom teritoriju", tvrde iz Ministarstva poljoprivrede, te dodaju da se donošenje izmjena i dopuna ili čak novog Zakona o GMO očekuje do kraja ove godine.

"Važno je spomenuti i da je Europska komisije poslala u proceduru i prijedlog Uredbe o izmjeni i dopuni Uredbe br. 1829/2003 koja regulira postupke za odobravanje, nadzor i  označavanje genetski modificirane hrane i hrane za životinje. Ovaj prijedlog izmjena ide također u pravcu da se državama članicama da mogućnost da ograniče ili zabrane korištenje GM hrane i GM hrane za životinje na svojem teritoriju. Prijedlog ove Uredba nalazi se sada u proceduri razmatranja od strane Europskog parlamenta i Vijeća. Hrvatska je podržala usvajanje takve Uredbe", tvrdi Ministarstvo poljoprivrede.

 
 
 
 

Pročitajte više