Index doznaje: I HZMO sređivao povlaštene kredite svojim zaposlenicima

Foto: Google Street View

STAMBENO kreditiranje zaposlenika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje uz subvencioniranje kamata odobravalo se tijekom više od 20 godina, sve do 2009. godine kada su sklopljeni zadnji ugovori o kreditima za kupnju stanova ili poboljšanje uvjeta stanovanja. No i danas, kako nam je potvrđeno, HZMO isplaćuje subvencije.

Odobreno više od tisuću kredita

"Naknadu za razliku kamata u iznosu od 2,60 posto plaća Zavod temeljem uvjeta iz ugovora s Bankom. Subvencionirana stambena kamata je za mjesec travanj iznosila ukupno 49.648 kuna, odnosno u 2015. iznosit će približno 600.000 kuna. U razdoblju u kojem su se odobravali stambeni krediti odobreno je ukupno 1.019 kredita radnicima, a još ih je u otplati 498", rekli su nam u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje naglašavajući da su radnicima odobravani stambeni krediti uz subvenciju kamate od strane Zavoda.

Kako su pojasnili navedeni stambeni krediti su odobravani jer su prema Zakonu o izdvajanju i raspoređivanju sredstava za zadovoljavanje stambenih potreba, koji je važio do 8. ožujka 1991., radnici Zavoda izdvajali iz plaća sredstva za rješavanje stambenih potreba radnika u određenom postotku, ovisno o odlukama zbora radnika (uglavnom 6 posto).

Navedena sredstva koristila su se za dodjelu stambenih kredita radnicima i kupnju, odnosno izgradnju stanova, a iz tako stvorenog stambenog fonda stanovi su prodavani prema Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Prema čl. 29. navedenog Zakona Zavod kao prodavatelj stanova imao je pravo zadržati 35 posto sredstava od prodanih stanova i dalje ih koristiti za rješavanje stambenih potreba svojih radnika, pa tako i za kreditiranje radnika pod povoljnijim uvjetima, što je i primjenjivano.

Povlaštene kredite sređivali HBOR, HNB, HRT...


Podsjetimo, istražujući imovinsku karticu Dubravke Dolenc, sada već smijenjene zamjenice ravnatelja Agencija za zaštitu osobnih podataka došli smo do saznanja kako je HBOR tijekom sedamnaest godina svojim zaposlenicima za potrebe rješavanja stambenog pitanja odobrio 166 kredita u ukupnom iznosu od 71 milijun kuna! Iako HBOR nije banka, tako se ponašao u želji da svojim zaposlenicima omogući povlaštene stambene kredite u kunama.

I Hrvatska narodna banka od 2009. godine pa do danas isplatila je malo više od 40 milijuna kuna svojim zaposlenicima kroz subvencije za stambene kredite. Naime, i danas 322 zaposlenika HNB-a zahvaljujući milijunima središnje banke u Hrvata nije osjetilo krizu sa stambenim kreditima jer ih subvencionira HNB! Praksa je ukinuta 2012. godine. Subvencije na kredite davao je i HRT.

"Svi krediti odobreni su 1995. godine, a dobilo ih je 111 zaposlenika javnog servisa. Svi krediti odobreni su na rok od 30 godina, uz kamatne stope od 1 do 5 posto. Ukupna vrijednost dodijeljenih kredita iznosi 2.570.000 eura", potvrdili su nam iz HRT-a. 

 
 
 

Pročitajte više