Index doznaje: Ministar Varga zbog izbjeglica proglasio zelenu razinu pripravnosti

Foto: FAH

SVI LIJEČNICI i medicinsko osoblje na područjima gdje se nalaze izbjeglice moraju biti u stanju pripravnosti 24 sata dnevno. Ministar zdravlja Siniša Varga, kako Index doznaje, proglasio je zelenu razinu pripravnosti, odnosno značajni hitni slučaj razine 1.

Ovom je odlukom proglasio stanje pripravnosti za zdravstvene ustanove (domovi zdravlja, zavodi za javno zdravstvo, zavodi za hitnu medicinu, bolničke zdravstvene ustanove) i privatne zdravstvene radnike (koncesionare) u pet županija: Vukovarsko - srijemskoj, Osječko - baranjskoj, Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj i Sisačko - moslavačkoj županiji.

Kako će raditi bolnice u pet Županija

Evo kako će Domovi zdravlja i bolnice raditi u vrijeme izbjegličke krize.

Bolničke zdravstvene ustanove prema ministrovoj odluci tako moraju odrediti i aktivirati bolnički zapovjedni stožer, a dežurni sanacijski upravitelji/ravnatelji zdravstvenih ustanova odgovorni su za koordinaciju odgovora na zdravstvene incidentne situacije, određene usluge proglasiti prioritetom, neke privremene obustaviti te preraspodijeliti osoblje.

Osim dežurstva i pripravnosti sanacijski upravitelj/ravnatelj ima mogućnost pozvati predstojnika/voditelja klinike/odjela, a oni kompetentne medicinske timove za odgovor na incidentnu situaciju.

Ravnatelj zavoda za hitnu medicinu obvezan je uspostaviti dodatna dežurstva / pripravnost timova hitne medicine u odnosu na uobičajeni svakodnevni raspored.

Ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo određuje dodatne
pripravnosti epidemioloških interventnih timova i u slučaju potrebe traži potporu od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ravnatelj doma zdravlja je dužan pozvati privatnog zdravstvenog radnika (koncesionara) kada procjeni da za to postoji potreba.

Osiguranje mjesta kontakta

Mora imati i 24 satno osiguranje mjesta kontakta, dok situacija pripravnosti u traje, a za kontakt i pripravnost na uzbunjivanje hitnih zdravstvenih službi od strane MUP-a.

Ravnatelji i sanacijsku upravitelji moraju uspostaviti "Situacijske sobe" u svojoj ustanovi 24/7 i odrediti dežurnog službenika.

Odgovor na incidentne situacije daju teritorijalno nadležne županijske bolnice, za Zagrebačku županiju i Grad Zagreb to su KBC Zagreb, KBC "Sestre Milosrdnice", Klinika za dječje bolesti Zagreb i Klinika za infektivne bolesti ,"Dr. Fran Mihaljević".

Sve navedene zdravstvene ustanove - bolnice prijema - dužne su imati plan kontinuiteta, i donijeti interni protokol koji propisuje ravnatelj/sanacijski upravitelj.

Najbliža županijska bolnica preuzima ulogu prijemne i trijažne bolnice.

U slučaju veće nesreće ili akutnih oboljenja u oba slučaja kad je istovremeno pogođeno više osoba (veliki broj pacijenata) kapaciteti bolničkih službi se povećavaju reorganizacijom rada, povećanjem i restrukturiranjem posteljnih kapaciteta.

Ministarstvo obećalo refundirati sve troškove za rad medicinskog osoblja van radnog vremena

Ministarstvo zdravlja daje nalog domu zdravlja za organizaciju primarne zdravstvene zaštite na mjestu događaja (npr. mjestu privremenog prihvata na graničnim prijelazima) prema procjeni stanja na terenu.

To podrazumijeva uspostavljanje privremene ambulante za potrebne djelatnosti te osiguranje lijekova i drugih medicinskih potrepština.

Zdravstvene ustanove u kojima je proglašena pripravnost imaju obvezu preko svojih dobavljača stvoriti zalihu za najmanje tri dana.

Ministarstvo im se pak obvezuje da će svima temeljem računa refundirati sve troškove i za rad liječnika i medicinskog osoblja van radnog vremena, te za lijekove i medicinski materijal.

U slučaju potrebnih izolacija ili karantena tu odluku donosi županijski epidemiolog, a razmatra ju HZJZ dok odluku donosi Krizni stožer Ministarstva zdravlja, a provodi ju policija.
 

Pročitajte više