Index doznaje: Najbogatiji Mađar danas na saslušanju u policijskom USKOK-u

Foto: OTP-network.hu

DANAŠNJI početak pregovora između vlade i mađarskog MOL-a čija je tema izmjena dioničarskog ugovora u INI, bit će obilježen i policijskim saslušanjem jednog od članova mađarske delegacije. Riječ je o Szandor Csanyiu najbogatijem Mađaru, većinskom vlasniku i predsjednik Nadzornog odbora OTP banke koja je suvlasnik MOL-a.

Csany, kojeg smatraju jednim od najmoćnijih ljudi u Mađarskoj (predsjednik je nacionalnog nogometnog saveza te blizak Viktoru Orbanu), u Hrvatsku dolazi kao najvažniji član pregovaračkog time koji će predstavljati interese MOL-a. No, kao vlasnik banke koja je u siječnju 2011. tajno kupovala dionice INA-e, Csany će sutra odmah nakon sastanka u Banskim dvorima dati iskaz u PN USKOK-u, a povodom istrage o nezakonitoj kupovini dionica INA-e koju vodi DORH. Istraga je pokrenuta na osnovi kaznene prijave koju je 2011. podnio tadašnji čelni čovjek Hanfe Ante Samodol, a u sklopu nje su do sada saslušani  predsjednik uprave INA-e Zoltan Aldott te članovi uprave INA-e i MOL-ovi službenici  Ferenc Horvat, József Molnar, György Mosony i Oszkár Vilagi.

Szandor Csany bi bio do sad najviše pozicionirani Mađar saslušan tijekom istražnog postupka u kojem USKOK pokušava ustanoviti je li MOL 2011. pokušao na nezakonit način doći do većinskog paketa INE kupujući dionice te tvrtke bez javne ponude protivno čl. 465 Zakona o tržištu kapitala. Prema prijavi Hanfe u kupovini dionica IA-e sudjelovao je i Mario Hoffman suvlasnik slovačke J & T banke koja je nedavno odustala od kupovine hrvatske Centar banke, danas u stečaju.  
 

Pročitajte više