Index doznaje: ZAMP tijekom Josipovićeve kampanje zataškavao da ima monopol i krši zakon

"NEMOJTE s tim izlaziti u medije", bila je jedna od prvih reakcija HDS ZAMP-a kada je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja 3. studenog 2009. godine donijela rješenje u kojem ih proglašava monopolistom koji male poduzetnike stavlja u nepovoljan tržišni položaj.

> Odluka Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

Rješenje je doneseno u korist Hrvatske udruge uvoznika i distributera elektroničkih, informatičkih i telekomunikacijskih proizvoda (HUVEL), koja je protiv ZAMP-a još 1. srpnja 2008. podnijela prijavu AZTN-u. Nakon što je donesena odluka koja im ne ide u korist, ZAMP se želio nagoditi s predstavnicima HUVEL-a, te ih je pozvao na razgovor.

Zataškavali rješenje AZTN-a za vrijeme Josipovićeve kampanje

U tim pregovorima jasno su im dali do znanja da ne žele da se slučaj povlači po medijima. Nisu im objasnili zbog čega. Ali zaključak se nameće sam; AZTN je rješenje donijela manje od dva mjeseca uoči prvog kruga predsjedničkih izbora, kada je Ivo Josipović u svojoj kampanji već naveliko promicao "Novu pravednost".

Predstavnici HUVEL-a su, kako nam kaže jedan od članova te udruge, na pregovore pristali. U tom trenutku nisu pojma imali da će ih ZAMP "preveslati". Iako im je to trebalo pasti napamet. S obzirom da je ZAMP par mjeseci ranije, tijekom ljeta 2009. godine, bez ikakvog objašnjenja odustao od "dogovora o nagodbi" na koji su ih pozvali.

Slična se stvar dogodila i tijekom Josipovićeve kampanje. ZAMP je predstavnike HUVEL-a zavlačio koliko god je mogao, da bi u zadnji čas Upravnom sudu dostavio podnesak kojim pokušava osporiti odluku AZTN-a, te se povukao iz pregovora s HUVEL-om. Rješenje AZTN-a, koje je za ZAMP izrazito nepovoljno, široj javnosti postalo je dostupno tek 18. siječnja 2010. godine, kada je objavljeno u Narodnim novinama. Samo osam dana ranije, Ivo Josipović je nakon drugog kruga izbora postao predsjednik Republike Hrvatske.

AZTN: ZAMP je monopolist!

Temeljem zakona kojeg je izradio Ivo Josipović, dio tržišne cijene svih navedenih proizvoda slijeva se u ZAMP-ovu blagajnu, i to samo zato što postoji mogućnost da bi se isti mogli koristiti za prenošenje glazbenih uradaka zaštićenih autorskim pravima. No, distributeri tih proizvoda mogli su, u dogovoru sa ZAMP-om, ostvariti određene popuste. Konkretno, članovi Hrvatske udruge distributera novih tehnologija (HUDNT), odreda veće firme, ostvarivali su popust od 50 posto.


Iste tržišne uvjete željeli su i članovi HUVEL-a. No, iz ZAMP-a im je, nakon što su osnovali udrugu, rečeno da mogu dobiti najviše 15 posto popusta. Što bi značilo da su u samom startu 35 posto skuplji od konkurencije. Nije im preostalo ništa drugo osim da zatraže zaštitu AZTN-a.

"Agencija je utvrdila da HDS-ZAMP temeljem Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima ima monopolistički položaj te da samostalno određuje naknadu, stope popusta i visine pragova za ostvarivanje popusta te da takve odluke na podliježu prethodnoj suglasnosti bilo kojeg tijela državne uprave ili nekog drugog subjekta", bio je zaključak AZTN-a.

U odluci ispisanoj na 57 strana, AZTN također navodi da direktnu štetu zbog ZAMP-ovog monopolističkog ponašanja, uz male distributere, snose i krajnji korisnici koji skuplje plaćaju željene uređaje. Za AZTN nema nikakve dileme da je ZAMP zloupotrijebio svoj položaj i narušio tržišno natjecanje.

Spor na Upravnom sudu zakopan u ladici

No, unatoč povoljnoj odluci AZTN-a, neki su članovi HUVEL-a ipak izgurani s tržišta. Razlog zbog kojeg su izgubljena radna mjesta između ostalog je i odugovlačenje Upravnog suda na kojem je ZAMP pokrenuo spor zbog AZTN-ove odluke.

"U svezi Vašeg upita obavještavam Vas da se predmet tužitelja Hrvatskog društva skladatelja protiv rješenja tuženog Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja nalazi u radu", informacija je koju smo dobili od Romine Bašnec, glasnogovornice Visokog upravnog suda RH. Informaciju kod kojeg se suca predmet nalazi nije nam mogla otkriti.


No, uspjeli smo doznati da prosječni upravni spor traje dvije godine. Odluka AZTN-a kojom je ZAMP proglašen monopolistom je, podsjećamo, donesena prije gotovo dvije i pol godine. Spor se i dalje razvlači iako je sucu Upravnog suda dodijeljen prije godinu dana, u ožujku 2011. godine. Članovima HUVEL-a tada je na sudu neslužbeno rečeno da bi sve trebalo biti riješeno kroz par mjeseci, jer "najduže se čeka da se spor dodijeli sucu".

Supruga ZAMP-ovog odvjetnika je sutkinja na Upravnom sudu

O razlogu odugovlačenja može se samo špekulirati, ali svakako treba spomenuti činjenicu da privatne tužbe protiv ZAMP-a, koje je nekoliko članova HUVEL-a podiglo na Trgovačkom sudu, ne mogu biti riješene sve dok Upravni sud ne donese svoju odluku. Radi se o tužbama koje bi za ZAMP mogle biti vrlo neugodne; oštećenim poduzetnicima potencijalno će morati platiti milijune kuna odštete.

Također, ako Trgovački sud u tim sporovima presudi protiv ZAMP-a, stvorit će se pravni presedan koji će moći koristiti i ostale tvrtke. S obzirom da bi nepovoljna presuda značila ogroman udar na ZAMP-ovu blagajnu, jasno je da je u interesu ZAMP-a da se proces na Upravnom sudu što više oduži.

Ili da nikad ni ne izađe iz ladice. Što, poznavajući hrvatsko pravosuđe, ne bi bilo nemoguće. U tom kontekstu treba spomenuti još samo jednu, potencijalno vitalnu informaciju: među sutkinjama Upravnog suda je i Ana Berlengi Fellner, supruga ZAMP-ovog odvjetnika Pavla Fellnera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.