Index doznaje: Zmajlović u Ministarstvo zaštite okoliša doveo novu pomoćnicu koja ništa ne radi!

Foto: MZOIP

MIHAELU ZMAJLOVIĆU, ministru zaštite okoliša i prirode, troje pomoćnika nije bilo dovoljno pa mu je Vlada imenovala i četvrtu pomoćnicu. Koja, otkad je imenovana na tu dužnost prije nešto više od mjesec dana, ne radi gotovo ništa.

Vlada RH na sjednici 25. srpnja imenovala je Mariju Šćulac Domac, dosadašnju načelnicu Službe za energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Zmajlovićevom novom pomoćnicom.

U njenoj ingerenciji trebala bi biti uprava za klimatske aktivnosti, zaštitu ozonskog sloja, tla i mora. Međutim, ta uprava u Ministarstvu zaštite okoliša i dalje ne postoji. Da bi se ista mogla osnovati, Zmajlovićevo ministarstvo najprije mora dobiti dozvolu od Ministarstva uprave, a zatim i od Vlade.

Prvih mjesec dana jedva dolazila na posao

U Zmajlovićevom ministarstvu trenutno postoje tri uprave: uprava za zaštitu okoliša i održivi razvoj, uprava za zaštitu prirode i uprava inspekcijske poslove. Njima su na čelu ministrovi pomoćnici Mario Obrdalj, Nenad Strizrep i Goran Heffer.

Četvrta uprava, kojoj bi na čelu trebala biti Šćulac Domac, još nije osnovana. Nova Zmajlovićeva pomoćnica se stoga, tvrde Indexovi izvori iz Ministarstva zaštite okoliša, na poslu prvih mjesec dana jedva i pojavljivala. Navodno je netom nakon imenovanja otišla na godišnji odmor.

Ispijanje kave u uredu za šest ljudi

U Ministarstvu je redovito viđaju tek zadnjih desetak dana. Za potrebe Zmajlovićeve nove pomoćnice preuređen je i njen novi ured; dobila je na korištenje sobu u kojoj se ranije moglo smjestiti šest ljudi. Na raspolaganju je bilo, kako doznajemo, i manjih, praznih soba, ali zaključeno je da Šćulac Domac ne može imati manji ured od ostalih Zmajlovićevih pomoćnika.

Taj ured, tvrde Indexovi izvori iz ministarstva, Šćulac Domac trenutno uglavnom koristi za ispijanje kave. Ništa drugo zapravo niti ne može raditi, s obzirom da uprava kojoj bi trebala biti na čelu još nije oformljena, niti su imenovani ljudi s kojima bi trebala surađivati.

Neodgovorena pitanja

Zmajlovićevu glasnogovornicu Dijanu Sušac pismeno smo pitali kojim se zadacima nova pomoćnica trenutno bavi, na čiju inicijativu je imenovana, te kako je moguće da ministar Zmajlović ima četiri pomoćnika dok u sklopu Ministarstva djeluju samo tri uprave. Odgovore, naravno, nismo dobili.

"Kako bismo na najbolji način odgovorili na brojne izazove i prilike koje su pred nama vezano za sprječavanje i ublažavanje klimatskih promjena, što je jedan od dominantnih problema 21. stoljeća i jedan od europskih prioriteta, u Ministarstvu zaštite okoliša provodi se restrukturiranje odjela i službi te su ona koja se bave ovim problematikom izdvojena u zasebnu upravu", poručili su nam iz Ministarstva, te nabrojali stručne kvalifikacije nove Zmajlovićeve pomoćnice.

U privitku su nam poslali i tekst kojim je nova Zmajlovićeva pomoćnica predstavljena na stranicama Ministarstva. Zanimljivo je da je predmetni tekst na internetskim stranicama Ministarstva objavljen tek 30. kolovoza, odnosno tek nakon što se Index počeo interesirati za njeno radno mjesto. Bruto plaće pomoćnicima ministara iznose gotovo 27 tisuća kuna.

> Zmajlović u Ministarstvu zaštite okoliša zaposlio susjede iz Jastrebarskog!

> Kako se ministar Zmajlović bahato razbacuje javnim novcem

Pročitajte više