Index otkriva: Bajićeva supruga zarađuje manje od 6 tisuća kuna, a vlasnica je dionica vrijednih 700 tisuća kuna!

Foto: Index

SPLITSKA odvjetnica Ecija Bajić Kuljiš, supruga glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, ako je vjerovati njegovoj imovinskoj kartici, mjesečno zarađuje tek 5.938,75 kuna. Bruto plaća joj iznosi 8.653,70 kuna.

> Imovinska kartica Mladena Bajića

Sumnjivo je to nizak iznos mjesečne plaće kada se u obzir uzme da Bajić Kuljiš u Splitu vodi unosan odvjetnički ured zajedno s odvjetnicom Meri Blaslov Pavasović. Međutim, suvlasništvo u tom uredu u imovinskoj kartici Mladena Bajića, pod stavkom imovina bračnog druga, nije navedeno.

Ureda nema, ali dobiti ima

Sasvim je jasno da je glavni državni odvjetnik u imovinskoj kartici morao navesti i odvjetnički ured svoje supruge. Da je tome tako svjedoči, primjerice, imovinska kartica saborske zastupnice Ingrid Antičević Marinović, u kojoj je uredno navedeno da je njen suprug suvlasnik odvjetničkog ureda u Zadru.

U Bajićevoj imovinskoj kartici, uz mjesečnu plaću njegove supruge, stoji tek da je Ecija Bajić Kuljiš u 2012. ostvarila 230.212,00 kuna neto dobiti. Ne navodi se kako je ostvarila tu dobit, ali jasno je da se radi od polovici prošlogodišnje dobiti njenog odvjetničkog ureda.


Odvjetnički ured Bajićeve supruge u 2012. godini ostvario 460,4 tisuće kuna dobiti. Ukupni prihodi bili su 1,6 milijuna kuna. Usprkos tome, Bajićeva je supruga prijavljena na mizernu plaću od niti 6 tisuća kuna, a prosječna plaća u njenom uredu u 2012. godini iznosila je 5.181 kunu.

Kako sa 6 tisuća kuna plaće kupiti 702 tisuća kuna dionica?

U Bajićevoj kartici također stoji da njegova supruga posjeduje 1.752 dionice u nominalnoj vrijednosti od 702 tisuće kuna. Radi se o dioničkom udjelu u Banci splitsko-dalmatinskoj (BSD), u kojoj je najveći dioničar Juroslav Buljubašić.

Kako je točno Bajićeva supruga s mjesečnom plaćom manjom od 6 tisuća kuna uspjela steći dionice u vrijednosti od 702 tisuće kuna, ostaje neobjašnjeno. Možda bi odgovor na to pitanje mogao dati Slavko Linić; ministar financija nedavno je najavio da neće biti nedodirljivih u istrazi porijekla sumnjive imovine. Evo mu šanse da dokaže da je mislio ozbiljno.

Samo od Grada Splita zaradila 712,7 tisuća kuna

Mizerna plaća na koju je prijavljena Ecija Bajić Kuljiš utoliko je suspektnija ako u obzir uzmemo da je samo na jednom predmetu od Grada Splita zaradila 712.774,05 kuna. Toliko su, kako nam je potvrđeno iz Ureda splitskog gradonačelnika Ive Baldasara, iznosili troškovi zastupanja Grada Splita u parnici po tužbi pokojnog Zdenka Runjića i producentske kuće Skalinada.

Radi se o slučaju o kojem je Index već opširno izvještavao. Naime, 2011. godine Skalinada je izgubila spor koji se povlačio 13 godina, te je morala uredu Bajićeve supruge isplatiti 630 tisuća kuna na ime sudskih troškova. Takav izdatak Skalinada, sada pod ravnanjem Ive Josipovića, rođaka i imenjaka aktualnog predsjednika države, nije mogla podnijeti.

Uskočio je stoga bivši gradonačelnik Splita Željko Kerum, koji je donio odluku da se iz gradske blagajne potpomogne Skalinadu sa 700 tisuća kuna. Nominalno, bio je to trošak organizacije Runjićevih večeri u Splitu. No, jasno je da se radi o novcu koji je Skalinadi bio potreban da namiri troškove parničenja s Ecijom Bajić Kuljiš.

Zanimljivo, samo par dana nakon što je Kerum donio odluku da će spasiti firmu Josipovićevog rođaka, predsjednik RH po prvi se put u svom mandatu udostojio doći posjetiti tadašnjeg splitskog gradonačelnika. Bio je Josipović u Splitu, naravno, i prije toga. Samo mu nije bilo do druženja s Kerumom, sve dok nije trebalo spasiti firmu njegovog rođaka.

Pročitajte više