Index otkriva: Kerum pjevao o popu i partizanima, a Mucalo da voli Jugoslaviju

Foto: Jadran Babić / Cropix

SPLITSKA policija dosta je ozbiljno shvatila apel da se Keruma istraži zbog navodnog pjevanja ustaškog bećarca. Poduzimaju radnje, i to bez naloga Državnog odvjetništva. Sve će ispitati i utvrditi ima li osnove za kakav postupak.

Kako Index doznaje, sve bi trebalo proći bez posljedica po Keruma, jer nije pjevao ustaški bećarac, već je na melodiju Jasenovca i Gradiške Stare zapjevao o popu i partizanima.

"Tko je moga mislit lani da će popa birati partizani"

"O moj Bože, tko je moga mislit lani da će popa birat partizani", veselilo se društvo na Rivi. Uz neospornog vođu Keruma, prvu gitaru svirao je Duško Mucalo, a drugu zamjenik Jure Šundov. Jure bolje pjeva, a Mucalo bolje svira.

"Tako je. Upravo smo tako pjevali. Pa vi znate da ja nikada tako nešto sebi ne bih dopustio", kazao nam je zamjenik Šundov o aferi "ustaški bećarac". Eto. Tradicionalni song HGS-ovci su jednostavno prilagodili aktualnom političkom trenutku.

Napjev se inače svojedobno na stranačkoj ekskurziji oteo iz grla i SDP-ovoj perjanici Gojku Čepi, koji se nedavno založio za spomenik HOS-ovoj bojni Rafael vitez Boban. Neki su o pjevanju ponešto napisali, no daleko od toga da je po službenoj dužnosti bio angažiran represivni aparat, kao u ovom slučaju.

 

 

"Volim, volim, volim Jugoslaviju, zemlju moga djeda, zemlju moje bake"

Inače, kada se malo uđe u povijest, da se zaključiti da je posljednja stvar koju bi Kerum i društvo pjevali ustaški bećarac. Ne samo da su Kerumi dali pet poginulih partizana u NOB-u, među njima i Kerumovog strica Franu koji je stradao na Sutjesci, ima tu još nešto. 

Prva gitara i drugi prateći vokal Duško Mucalo 1984. godine nastupio je s Pravom kotkom i Dječjim zborom Srdelice na večeri Splitskog festivala nazvanoj Ustanak i more. Pjesma se zvala "Volim Jugoslaviju" i može se pronaći na Youtubeu.

"Tako je. I publici se jako dopala. Toliko da smo osvojili prvo mjesto", potvrdio nam je Mucalo.

Nikakvo čudo. Pjesma je instant hit, refren je naprosto zarazan. Nema sumnje, Kerumu bi se song vrlo svidio. Možda uvrste u program.

Leteći cirkus Željka Keruma na Hvaru: Tužna priča o magarcu i kameri

Inače, Kerumov leteći cirkus ovih dana ima turneju po dalmatinskim mjestima. Posebno je dojmljivo bilo na Hvaru. 

Kerumove trupe izvršile su najprije demonstraciju moći. Bili su dobro informirani o svemu zahvaljujući pouzdanom Ivici Livaji koji je dobio ulogu izvidnika. Ivica prvo sve onjuši i onda dolazi glavnina snaga.

Keruma su darivali oduševljeni Hvarani. "Jedino priznajemo tebe, Pjerina i Milana", nisu štedjeli na hvali i poklonima.

Ipak, nije bilo sve idilično. Mucalo je javno ukoren jer je zaboravio na gazdin naputak.

"Jesam li ja rekao da se sve mora snimat kamerom", podigao je glas Kerum kada je shvatio da će neka monumentalna misao biti bespovratno zagubljena zbog takvog glupog tehničkog detalja kao što je kamera.

"Ah, šefe, stožer, kamera...", zbunio se Mucalo.

"U našem je stožeru načelnik i Vrhovni zapovjednik Željko Kerum i svi ga moramo bespogovorno slušati", osjetio je brigadir Šundov želju da izdrila one koji su zaboravili na stegu i obaveze.

"Svi ćete za menom plakat' ka Nevenka i ja šta smo plakali kad nam je tovara ugrizla zmija pa je crka", otela se sentimentalna nota Kerumu.

"Nismo samo ja i Željko plakali. I pas je cvilio na tovarovom grobu cijelu noć", sjetila se Nevenka...

Pročitajte više