Index otkriva: Šegonovi skrivali istinu o višemilijunskoj imovini

Ilustracija: Index

KAKO doznaje Index za obitelj Šegon Branka i Ivnu te njihova sina Tonija, inspektori Porezne uprave tražili su podizanje kaznene prijave jer su tijekom istrage o njihovoj imovini, odnosno za vrijeme poreznog nadzora, dali nepotpune podatke o vlastitoj imovini! Naime, kako doznajemo inspektori Porezne uprave zaista su djelovali po kaznenoj prijavi iz 2010. godine, te su temeljem zahtjeva MUP-a i USKOK-a i njihovih požurnica pokušali evidentirati imovinu Šegonovih koja je u posljednjih petnaestak godina porasla na gotovo 60 milijuna kuna. 

Davali nepotpune izjave o imovini 

No, Ivna Šegon inače članica Uprave Fine, njen suprug Branko, tada pomoćnik ministra financija Slavka Linića, kao i njihov sin Toni koji je vodio obiteljske tvrtke, nisu htjeli surađivati pa odatle prijedlog za podnošenje kaznene prijave zbog povrede obveze vođenja poslovnih knjiga te utaje poreza.
 
> Uskok: Istražujemo imovinu Šegona, ali još uvijek čekamo nalaz Porezne uprave!
 
Inspektori su još 2012. godini tražili podnošenje kaznene prijave te spis proslijedili Odjelu za Porezna kaznena dijela. Što se po ovom slučaju napravilo, za sada nije poznato. Izgledno je, međutim, da nadležni organi nisu napravili ništa, s obzirom da je DORH nedavno izvijestio kako im Porezna uprava još do sada nije dostavila potrebne podatke o imovini Šegonovih. 
 
"Policijska uprava zagrebačka je u studenom 2011. godine izvijestila USKOK da su od nadležnog ureda Porezne uprave zatražili provođenje nadzora te da će nakon zaprimanja rezultata nadzora o istome obavijestiti USKOK. Nakon toga, USKOK je u tri navrata tijekom 2011., 2012. te krajem 2013. godine uputio požurnice Policijskoj upravi zagrebačkoj sa upitom jesu li zaprimili rezultate poreznog nadzora, kao i o poduzetim radnjama, te je USKOK izviješten da porezni nadzor do danas nije okončan", stoji u potvrdi DORH-a od 13. siječnja ove godine. 
 
Podsjetimo da je kaznena prijava protiv Šegona podnesena  još u siječnju 2010. godine od strane udruge Partnerstvo za društveni razvoj, a tražilo se ispitivanje poslovanja tvrtke Facta Vera, Branka Šegona i njegove supruge Ivne koja je bila u ministarstvu gospodarstva i za vrijeme Slavka Linića i smijenjenog potpredsjednika Damira Polančeca. 
 
Bila članica Vlade i uzdržavala starije osobe
 
Provjera nekretnina Šegonovih pokazala se izuzetno teška jer je trebalo provjeriti niz darovnica i ugovora o nasljeđivanju s obzirom da su tako objašnjavali porijeklo svoje imovine. Tako se pokazalo spornim i niz čestica na otoku Korčula, te ugovori o dosmrtnom uzdržavanju i prodaja nekretnina slijedom tih ugovora. Supruga Ivna do velike je imovine, a kasnije i novca došla u razdoblju između 2000. i 2001. godine kada je potpisala dva ugovora o dosmrtnom uzdržavanju dvije starije osobe (obitelji Majić i Vasiljević).
 
Ugovor o uzdržavanju potpisan je za vrijeme dok je Ivna bila članica Račanove Vlade kao savjetnica potpredsjednika Vlade Slavka Linića. Tim je ugovorima došla do četverosobnog stana u Zagrebu i kuće s okućnicom u Vela Luci te imovine u Splitu. 
 
Stan i zemljište u Splitu dobiveni temeljem ugovora o uzdržavanju prodani su tvrtki Špinut u Splitu za iznos od 1,9 milijuna kuna. 
 
 
Svi podaci lako se mogu provjeriti u zemljišniku. Tvrtku Špinut trenutno vodi Zoran Sikirica bivši član uprave Hypo banke. Riječ je o banci s kojom posluje obitelj Šegon, a preko HBOR-a su nedavno došli do povoljnijih uvjeta za kredit upravo te Hypo banke. 
 
Fina: Nismo dužni dati podatke o imovini članova Uprave!

Do odgovora na konkretna pitanja o Ivni Šegon odnosno o njenim ugovorima za dosmrtno uzdržavanje, transakcije s tvrtkom Špinut te možebitnim postojanjem kaznene prijave za utaju poreza kao i za povredu obveze vođenja poslovnih knjiga pokušali smo doći u Fini, gdje je članica Uprave, te od same Ivne Šegon. No, nismo uspjeli, Naime, "izvukli" su se zakonskom odredbom prema kojoj nisu dužni davati takve podatke. 
 
"Članovi Uprave Financijske agencije nisu dužnosnici u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Zakona o obvezama i pravima državnih službenika, stoga nisu dužni dostaviti podatke o imovini sukladno tim zakonima", stoji u odgovoru koji nam je dostavljen. 
 
Valja naglasiti da su laburisti točnije njihova članica Nansi Tireli nedavno javno na konferenciji za novinare ukazala na nesrazmjer bogatstva Šegonovih. 
 
Od tržišnog inspektora do imovine od 60 milijuna kuna
 
"Šegon, koji je devet godina bio tržišni inspektor u Omišu, šest godina načelnik za gospodarski i organizirani kriminalitet PU Splitsko-dalmatinske, devet godina predsjednik uprave Nautilusa te zadnjih osam godina pomoćnik direktora u svojoj vlastitoj tvrtki, stekao je zavidni imetak", upozorila je Tireli dodajući da je sin Toni, s primanjima od 459 tisuća kuna od 2005. do 2012. kupio nekretnine vrijedne više od 5,2 milijuna kuna. 
 
Prema toj kartici sin Toni posjeduje pola stana na zagrebačkom predjelu Jarun, atelje i spremište u Zagrebu vrijedno 1,5 milijuna kuna, građevinsko zemljište vrijedno 138 tisuća kuna, građevinsko zemljište u Vela Luci vrijedno 219 tisuća kuna te stan u Zagrebu u ulici Vinogradi vrijedan 2,9 milijuna kuna. 
 
 
 

 

Imate li dodatne informacije o korupciji, javite nam se uz zajamčeno neodavanje izvora na:desk@index.hr

Pročitajte više