Ingra dužna 879 milijuna kuna, prihodi pali 23 posto

Foto: Arhiva

U ODNOSU na prvo polugodište 2012. godine, poslovni prihodi INGRA Grupe pali su za 23% na 53 milijuna kuna tijekom prvog polugodišta 2013. godine, uglavnom zbog sporije realizacije projekata u Alžiru, kao i nemogućnosti realizacije prodaje stanova i poslovnih prostora na projektu Dvori Lapad, a uzrokovano blokadom računa.

Međutim, očekuje se da će otvaranjem predstečajne nagodbe u kolovozu te deblokadom računa biti omogućeni uvjeti za realizaciju prihoda na projektu Dvori Lapad.

Osim toga, slabija aktivnost na domaćem tržištu uzrokovana je usporenom dinamikom radova na izgradnji autocesta u Hrvatskoj i to zbog sporijeg rješavanja njihovih imovinsko-pravnih odnosa
 
Teško do bankovnih garancija
 
Zbog otežanog dobivanja garancija na domaćem financijskom tržištu realizacija projekata u Alžiru teče znatno sporije od plana. Od ukupno ugovorenih poslova u Alžiru u iznosu više od 59 milijuna eura izvršeno je manje od 10%.
 
Osim otežanog dobivanja garancija, na kašnjenje projekta u Alžiru utjecao je i postupak usuglašavanja projektnih rješenja prema alžirskoj regulativi.
 
Gubitak razdoblja u odnosu na prethodnu godinu je veći zbog troškova kamata koji su u prvih šest mjeseci 2013. godine iznosili 57 milijuna kuna. Od toga se na zatezne kamate po sudskom sporu s Međimurje Visokogradnjom d.d. u stečaju odnosi više od 21 milijun kuna.
 
Do otvaranja postupka predstečajne nagodbe na sve dospjele financijske obveze obračunavaju se zakonske zatezne kamate.
 
Dugovi iznose 879 milijuna kuna
 
Neto dug na dan 30.06.2013. iznosi 879 milijuna kuna i smanjen je za 42 milijuna kuna u odnosu na 31.12.2012. kada je iznosio 921 milijun kuna.
 
Nakon što je Društvo s ključnim vjerovnicima postiglo načelan dogovor o planu restrukturiranja, INGRA je 18. travnja 2013. godine predala zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe.
 
Nadzorni odbor je prihvatio plan restrukturiranja Društva i dao je suglasnost da se nastavi s aktivnostima radi što brže realizacije predstečajne nagodbe, deblokade računa te nastavka normalnog poslovanja i ugovaranja novih projekata.
 
Budući da je FINA Društvu odobrila produženi rok za dostavu dokumentacije u postupku predstečajne nagodbe do 23. kolovoza 2013., Uprava Društva očekuje da će FINA po primitku dokumentacije u zakonski propisanim rokovima otvoriti postupak predstečajne nagodbe i deblokirati račune Društva krajem kolovoza 2013.
 
 

Pročitajte više