Intervju s ministrom zdravlja: Poslušajte što je rekao o umjetnoj oplodnji, listama čekanja i zabrani pušenja

"KAO ŠTO se vidi dobrog sam zdravlja", rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Media servis ministar zdravlja Rajko Ostojić i pozvao sve građane da jednom godišnje odu na sistematski pregled. Podijelio je lekciju HDZ-ovim liječnicima oko umjetne oplodnje, otkrio kako će se smanjiti liste čekanja, školski ocijenio zdravstvo.

"Ne igramo se Boga, Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji je medicinski zakon za liječenje neplodnosti", rezolutno je na kritike uzvratio ministar zdravlja Rajko Ostojić. Kaže da žena sama može odlučiti koliko će joj se jajnih stanica oploditi, pa da se zameci ne moraju zamrzavati. "Sve je stvar izbora", kaže ministar koji je podijelio lekcije HDZ-ovim doktorima. Nevjerojatno je da liječnik ne zna kako se utvrđuje da je žena neplodna, ako nema partnera.

"Dakle, moguće je preko niza pretraga. Sve one koji mi to ne bi znali odgovoriti, da, srušio bih na ispitu", rekao je Ostojić.

Pozvao je neplodne parove da se strpe i ne odlaze u Sloveniju jer vjeruje da će Zakon biti donesen do ljeta. A za 10 dana predstavit će model smanjenja lista čekanja. Na pitanje što su zapravo medicinski prihvatljivi okviri, Ostojić je odgovorio da za različite dijagnoze postoji različito vrijeme.

"Ako imate anginu pectoris ili predinfarktno stanje, onda je to nekoliko sati. Ako imate degenerativne promjene zgloba ili koljena, onda je to 12 ili 18 mjeseci", pojašnjava ministar zdravlja.

Na pitanje zašto su se neke liste čekanja produljile, Ostojić je odgovorio - zbog ravnatelja.

"To trebate pitati njih", kaže Ostojić i dodaje da nema Bartolomejske noći, odnosno da se ravnatelje neće smjenjivati.

Ipak podsjeća da HDZ-ovoj garnituri istječe mandat. I dok su liste čekanja sve duže, neki skupi aparati skupljaju prašinu.

"Nevjerojatno je da imate ogromne, skupe aparate koji ne rade vikendom. To je zbog loše organizacije, lošeg upravljanje resursima. I ljudskim i opremom", istaknuo je Ostojić.

Ministar zdravlja je rekao da će "Clean start" uskoro potvrditi koliki mu je dug doista ostavio prethodnik Darko Milinović. "Više se ne želim vraćati u prošlost, a kao što vidimo on ima u zadnje vrijeme problema s računicom. Prema tome, ne znam"

Ostojić nije imao problema s ocjenjivanjem zdravstvenog sustava.

"Dakle, dao bih mojim medicinskim sestrama i tehničarima ocjenu pet. Primaljama ocjenu četiri, ali ne njihovom krivicomjer se njihovo znanje, a to su prije svega porodi kod kuće o čemu se govori ovih dana, nije iskorišteno zadnjih 10 godina. Liječnicima, farmaceutima i stomatolizima neka bude negdje između 4 i 5, ali organizacija zdravstvenog sustava - ocjena dovoljan"

Uskoro očekuje završetak utvrđivanja odgovornosti liječnika u slučaju male Mije koja se ugušila, a otkriva da bi bio spreman podnijeti ostavku iz moralnih razloga kad bi se u njegovom resoru dogodio neki veliki propust.

"Nadam se da ništa veliko neće desiti. Ne samo u mom sektoru, nego i u drugim sektorima. Mi smo vam časni ljudi, svjesni odgovornosti i obveza", izjavio je Ostojić.

Na kraju je otkrio da se, što se njega tiče, Zakon o zabrani pušenja neće mijenjati.

Pročitajte više