Investitori u projekt golfa na Srđu tvrde: Referendumsko pitanje je nezakonito!

Foto: Dubrovnik.hr

TVRTKA "Razvoj golf", investitor u projekt golfa na Srđu, želi dovesti u pitanje zakonitost referenduma za kojeg su Dubrovčani prikupili 11 tisuća potpisa. Iz "Razvoj golfa" Ministarstvu uprave poslali su dopis u kojem osporavaju zakonitost referendumskog pitanja, javlja H-Alter.

"Ovdje postavljeno referendumsko pitanje smatramo nedozvoljenim i predlažemo da Ministarstvo uprave utvrdi da referendumsko pitanje nije u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i gradnji, a time niti sa Zakonom o referendumu i Zakonom o lokalnoj samoupravi te da u tom smislu donese odluku da predmetno pitanje nije sukladno odredbama navedenih zakona", navodi se u dopisu kojeg potpisuje prokurist Ivan Kusalić.

Ministarstvo uprave još nije donijelo rješenje o referendumu. Prebrojavanje potpisa je završeno, a u vezi referendumskog pitanja očekuje se očitovanje Ministarstva graditeljstva, s obzirom da se radi o primjeni Zakona o prostornom uređenju i gradnji. Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš je, međutim, još u veljači naznačila što misli o referendumu kazavši da su građani Dubrovnika mogli tražiti izmjenu planova u proteklih šest godina, uz poruku da se na ovaj način unosi nesigurnost i šalje loša poruka investitorima.

Oko realizacije projekta golfa na Srđu na Hrvatsku se navodno vrši i međunarodni pritisak. Prema pisanju Novog lista, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso za ovaj projekt se interesirao tijekom razgovora sa Zoranom Milanovićem prije dva tjedna. Šest dana prije toga Barroso je u Bruxellesu ugostio predsjednika Izraela Shimona Peresa, koji ga je navodno zamolio da intervenira kod hrvatskih vlasti kako bi projekt što prije krenuo u realizaciju. Investitor u projekt golfa na Srđu je izraelski poduzetnik Aaron Frenkel, koji je u dobrim odnosima s predsjednikom Izraela.

Pročitajte više