Iran odugovlači oko sumnji da je radio istraživanja o atomskoj bombi

Foto: FAH

IRAN i dalje nije ništa poduzeo oko konkretnih pitanja koja mogu uzrokovati sumnju da je možda radio istraživanja o atomskoj bombi, stoji u izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), što će možda otežati napore za postizanje sporazuma između Teherana i šest sila.

Iran i američki stručnjaci sutra će u Ženevi nastaviti pregovore kako bi smanjili preostale razlike, objavila je iranska agencija IRNA.

Povjerljivo izvješće, koje je uspio pribaviti Reuters, navodi da Iran i dalje ne surađuje u potpunosti u dvama područjima dugotrajne istrage koju provodi ta agencija, a obećao je to učiniti do kolovoza prošle godine.

"Iran nije ponudio nikakva objašnjenja koja bi agenciji omogućila da razjasni neriješene praktične mjere", stoji u izvješću, čime se aludira na ispitivanja eksploziva i druge aktivnosti koje se mogu koristiti pri izradu atomske bombe.

Izvješće je IAEA poslala svojim zemljama članicama samo nekoliko tjedana prije isteka roka u ožujku za postizanje okvirnog sporazuma između Irana i velikih sila.

 

Pročitajte više