Irska prva članica EU u kojoj sve cigarete moraju imati obična, uniformirana pakiranja

Foto: Newtown grafitti/flickr

IRSKA je u četvrtak postala prva članica Europske unije u kojoj su svi proizvođači cigareta svoje proizvode obavezni prodavati u "običnom pakiranju". 

Nova pravila zabranjuju korištenje boja i brendiranje, sva pakiranja moraju biti uniformirana uz slikovno upozorenje o zdravlju. 

"Mi stvaramo propise koji će biti povijesni i od istinske važnosti za područje javnog zdravstva," rekao je u četvrtak resorni ministar James Reilly parlamentu koji je zakon usvojio uz podršku svih stranaka i bez glasanja.

Zakon idućeg tjedna očekuje formalno odobrenje predsjednika i gornjeg doma parlamenta, a na snagu će stupiti u svibnju 2017. godine do kada postojeći proizvodi moraju biti povučeni iz opticaja.

Potez Dublina nailazi na žestoko protivljenje duhanske industrije čiji predstavnici prijete tužbama.   

"Mi u parlamentu nećemo biti zastrašeni takvim akcijama. Mi ćemo ovakve zakone donositi jer vjerujemo da su oni dobri," rekao je Reilly. "Zapamtite, ako vas siledžije žele ustrašiti svojim postupcima morate čvrsto stajati iza onog što mislite da je u redu".

JTI Ireland, vlasnik marki Benson & Hedges i Silk Cut kaže da je stav tvrtke prema novom zakonu jasan.

"Mi smo vladi jasno iznijeli svoj stav i svoja ćemo prava zaštiti na sudu," izjavio je glasnogovornik tvrtke za AFP nakon usvajanja zakona. 

Pročitajte više