Isaac prerastao u uragan, Obama upozorava: Pred nama je veliki ispit, nemojmo izazivati sudbinu

TROPSKA oluja Isaac, danas je na putu prema Louisiani i službeno prešla u kategoriju uragana, "golema je oluja koju treba shvatiti ozbiljno", izjavio je američki predsjednik Barack Obama, pozvavši građane da poslušaju upute vlasti o evakuaciji, ako do njih dođe.

"Oluja bi mogla izazvati velike poplave i drugu štetu u velikom području. Sada ne treba izazivati sudbinu i ne treba se oglušiti o službena upozorenja, nego ih treba shvatiti ozbiljno", rekao je Obama. Očekuje se da će Isaac do obale jugoistočne Louisiane stići u danas navečer po lokalnom vremenu. Prve na udaru bit će naftne rafinerije na obali Meksičkog zaljeva, koje predstavljaju čak 40 posto američkih rafinerijskih kapaciteta.

Nakon toga će Isaac krenuti prema New Orleansu i predstavljati prvi ispit za njegove nove sustave borbe protiv poplave, izgrađene nakon katastrofe izazvane uraganom Katrine 2005. godine. 

Oluja je donijela poplave i izazvala mnogo štete na Karibima. Na Haitiju i u Dominikanskoj Republici je poginulo 24 ljudi.

Uragan kategorija 2 s naletima vjetra od 160 kilometara na sat 

Nacionalni centar za uragane je kasno jučer navečer upozorio da bi se Isaac mogao pretvoriti u uragan kategorije 2, s naletima vjetra od 160 kilometara na sat. Predsjednik Obama je saveznoj državi Louisiani odobrio zahtjev za korištenje državnih fondova u mogućoj obnovi porušenog i čišćenju uništenog.

Ranije su guverneri Louisiane, Floride, Mississippija i Alabame proglasili izvanredno stanje. Republikanski guverneri Alabame, Louisiane i Mississippija su odgodili svoj odlazak na konvenciju kako bi se usredotočili na napore za sprječavanje katastrofe. Isaac je već sada strašna oluja koja bi mogla donijeti ozbiljne štete područjima udaljenima i stotinama kilometara od svoga centra.

"Nasipi oko New Orleansa mogu zadržati Isaaca"


Već je naređena evakuacija u nekim područjima u Louisiani i dijelovima Alabame koji se nalaze na obali. Sutra će se obilježiti sedma obljetnica uragana Katrina, koja je u Meksičkom zaljevu ojačala na razinu oluje kategorije 5, prije nego se, kao uragan kategorije 3, sručila na New Orleans. Dužnosnici tvrde da nasipi oko New Orleansa mogu izdržati oluje jače od Isaaca. Loši nasipi su prije sedam godina doveli do katastrofalnih poplava u područjima koje je poharala Katrina.

"Ovo je oluja Meksičkog zaljeva. Najjače udare bi mogli vidjeti u Alabami i Mississippiju", kazao Craig Fugate, direktor Agencije za upravljanje hitnim situacijama. Dodao je i da sada imaju mnogo otporniji sustav nego što je to bilo u vrijeme Katrine. Veliki broj ljudi je već otišao iz New Orleansa u "viša područja" u strahu od nove katastrofe.

"Neću ponovno ostati u gradu"

Među njima je i Linda Grandison koja je 2005. godine pobjegla i tri dana na mostu čekalada je spase helikopterom. "Ne možete predvidjeti Božje djelo", kazala je Grandison. "Ovo uništava živce. Mrzim napuštati svoju kuću, jer strahujem da će biti poplavljena ili opljačkana. No, neću ponovno ostati u gradu", kazala je Grandison.

Pročitajte više