Islamisti metkom u glavu smaknuli 20 vojnika u Iraku

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija)

ISLAMISTI na sjeveru Iraka iz zasjede su napali vojni konvoj, oteli barem 20 vojnika i pogubili ih ispalivši im metak u glavu, rekao je u nedjelju vojni dužnosnik, što je najsmrtonosniji u nizu sličnih napada u zemlji.

Zasjedu su postavili u subotu u blizini Ain al-Jahasha u sjevernoj pokrajini Ninivi, jednoj od najopasnijih u Iraku, kroz koju prolazi velik dio naftovoda iz Kirkuka u susjednu Tursku.

Sigurnosni čelnici su rekli da su islamisti, prerušeni u vojnike, u vojnim vozilima koja su najvjerojatnije oteli u prijašnjim napadima, napali konvoj iz zasjede i oteli ročnike smaknuvši ih sat poslije.

"Vojnici su bili zatečeni i prekasno su shvatili da su u terenskim vozilima teroristi a ne njihovi kolege", rekao je vojni časnik iz brigade kojoj su pripadali i ubijeni ročnici.

Nitko zasad nije preuzeo odgovornost za pokolj, ali su se u Ninivi, uz sirijsku granicu, učvrstile pobunjeničke skupine, među kojima i Islamska država u Iraku i na Levantu (ISIL).

"Sva trupla imaju prostrjelne rane na glavi ... svi su pogubljeni, što upućuje na skupine unutar ISIL-a", rekao je vojni časnik u Mosulu. Još dvojica časnika su pripisala napad ISIL-u.

Naftovod Kirkuk-Ceyhan bio je zatvoren više od dva mjeseca pošto su ga pobunjenici bombardirali u Ain al-Jahashu. Tehničari koji su radili na njegovu popravku su napadnuti i ubijeni, zbog čega su se radovi otegnuli.

Taj prekid rada je bio najdulji u nekoliko desetljeća i utjecao je na smanjenje izvoza nafte.
 

Pročitajte više