Islamisti oteli 300 Kurda u Siriji: Žene puštene, muškarci i djeca odvedeni

Foto: FAH

TRISTOTINJAK kurdskih civila koji su išli u Alep, na sjeveru Sirije, oteli su u ponedjeljak islamistički pobunjenici zapadno od toga grada, rekli su kurdski izvori.

Zasad nije jasno koja pobunjenička skupina stoji iza otmice, premda kurdski čelnici optužuju džihadiste Fronte al Nusre, veoma aktivne u pokrajini Idlebu, gdje se nerijetko bore protiv režima zajedno s drugim islamističkim skupinama.

"Tristotinjak ljudi u pet autobusa i minibusu koji su dolazili iz kurdskog mjesta Afrina, oteto je na kontrolnoj točki islamističkih pobunjenika dok su išli u Alep po plaću", rekao je za AFP Navaf Halil, glasnogovornik Stranke demokratskog saveza (PYD) u Europi.

Žene puštene iz autobusa

Otmicu su potvrdili drugi čelnik PYD-a i novinar iz Afrina koji je dodao da su žene puštene iz autobusa a muškarci i djeca su odvedeni.


"Vozili su se u pet autobusa a oteti su u Ad Dani koja je pod kontrolom islamističkih skupina i Al Nusre", rekao je pak novinar Ali Abdel Rahman.

Otmica se dogodila u pokrajini Idlebu, na sjeverozapadu Sirije, uporištu Al Nusre i njezinih saveznika.

Fronta al Nusra, sirijski ogranak Al Kaide, zauzela je 28. ožujka Idleb, prijestolnicu istoimene pokrajine, uz pomoć koalicije islamističkih pobunjeničkih skupina.

Pročitajte više