Kolumbija šalje ekspediciju na stari potonuli brod pun blaga. Zovu ga "svetim gralom"

Foto: ICANH

Kolumbija je pokrenula početnu fazu podvodne ekspedicije za istraživanje španjolskog ratnog broda koji je potonuo na Karibima prije više od 300 godina. Stručnjaci smatraju da se na potonulom brodu nalaze artefakti vrijedni milijarde dolara. 

Kolumbijske vlasti tvrde da su 2015. godine otkrile brod nedaleko od obale Kartagene. Od tada se olupinu San Jose često nazivalo "svetim gralom brodoloma", piše CNN

Prevozio zlato, srebro, smaragde... 

Vjeruje se da je brod sa 62 topa i tri jarbola - vodeći brod i najveća galija španjolske flote - prevozio zlato, srebro, smaragde i drugu vrijednu robu iz rudnika Potosija u Peruu. Koliko je poznato, potonuo je 8. lipnja 1708. tijekom bitke s Britanijom. Na njemu se tada nalazilo oko 600 ljudi.  

Stručnjaci će se tijekom prve faze ekspedicije usredotočiti na fotografiranje broda, navodi kolumbijski Institut za antropologiju i povijest (ICANH), dodajući da bi kasnije mogli pokušati doći do arheoloških artefakata. 

ICANH je proglasio lokalitet nacionalnim zaštićenim arheološkim područjem kako bi "sačuvao njegovu znanstvenu i arheološku vrijednost". Prilikom ekspedicije planira koristiti podvodno plovilo s uređajima za akustično pozicioniranje, kao i ono na daljinsko upravljanje koje se može spustiti do dubine na kojoj se nalazi olupina. 

Pravna bitka vrijedna milijarde dolara 

Otkriće San Josea je značajno za Kolumbiju zbog kulturnih i povijesnih artefakata koji bi mogli pružiti bolji uvid u europsku ekonomsku, društvenu i političku klimu tijekom početka 18. stoljeća. No, ono je također dovelo do pravne bitke vrijedne više milijardi dolara. Naime, Kolumbija navodi da je otkrila San Jose 2015. uz suradnju s međunarodnim znanstvenicima. 

Njene tvrdnje osporava američka tvrtka Sea Search-Armada (SSA), koja tvrdi da je prva pronašla olupinu ranih 1980-ih. SSA je pokrenuo pravnu bitku protiv kolumbijske vlade na arbitražnom sudu, tvrdeći da ima pravo na 10 milijardi dolara; što je otprilike polovica procijenjene vrijednosti blaga na potonulom brodu. Kolumbijska vlada osporava navode SSA. 

Pročitajte više