"Isplivao" tajni Obamin govor: "Vlasti nisu pomogle New Orleansu jer tamo većinu stanovništva čine crnci"



RASNO pitanje u Americi postala je tema predsjedničke kampanje u SAD-u nakon što je Fox News sinoć emitirao dio govora predsjednika Baracka Obame iz 2007. godine, u vrijeme kada još nije obnašao dužnost predsjednika. Video navodno nikada prije nije emitiran u javnosti, a u njemu Obama govori pred publikom na Sveučilištu i oštro napada vlast zbog loše intervencije i pružanja pomoći New Orleansu nakon uragana Katrine.

Video je emitiran svega nekoliko dana nakon što je otkrivena snimka na kojoj republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney kritizira Obamine birače, nazivajući ih ljudima koji samo žive na račun države.

Na sinoć emitiranoj snimci Obama tvrdi da su pomoć od 10 posto naknade cjelokupne štete od federalne vlade dobili New York 2001. godine i Florida par godina kasnije, kada je tu saveznu državu pogodio uragan Andrew. "Dobro je što su oni dobili pomoć. Ali, što se dogodilo u New Orleansu? Djeluje mi nekako da ih ne zanimaju ljudi u tom gradu, gdje većinu stanovnika čine Afroamerikanci", rekao je Obama.

Pročitajte više