Ispod oceanskog dna pronađene ogromne zalihe pitke vode

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija)

ISPOD oceanskog dna postoje ogromne rezerve pitke vode, tvrde znanstvenici s australskog sveučilišta Flinders. Pitku vodu pronašli su ispod morskog dna kod Australije, Kine, te Sjeverne i Južne Amerike.

"Volumen ovih vodnih rezervi je sto puta veći od količine vode koju smo iz Zemlje izvukli u zadnjem stoljeću. Otkriće ovih rezervi je velika vijest, zato što se radi o volumenu vode koji bi mogao desetljećima namirivati potrebe nekih regija za pitkom vodom", izjavio je za časopis Nature Vincent Post, vođa istraživačkog tima koji je došao do ovog otkrića.

Post tvrdi da se ispod oceanskih površina nalazi oko 500.000 kubičnih kilometara vode niskog saliniteta. Ranije su znanstvenici vjerovali da se pitka voda ispod morskog dna nalazi samo u iznimnim okolnostima. Ovo otkriće, međutim, pokazuje da se zapravo radi o relativno učestaloj pojavi.

Zalihe pitke vode ispod morskog dna nastajale su stotinama tisuća godina, u razdoblju kada su prosječne morske razine bile znatno niže nego danas. Post objašnjava da se kišnica infiltrirala u tlo i ispunjavala područja koja se danas nalaze ispod morske razine.

Kada je, prije oko 20.000 godina, razina mora znatno porasla, rezervoari pitke vode ostali su zaštićeni od morske vode slojevima gline i sedimenata koji se nalaze iznad takvih rezervoara. Post vjeruje da je do ovih zaliha vode moguće doći konstruirajući posebne morske platforme, koje bi bušile morsko dno i izvlačile pitku vodu.

Pročitajte više