Mislili da ga je Hamas oteo s festivala u pustinji. Tijelo mu je sad nađeno u Izraelu

Foto: IDF

Jedan od talaca za koje se smatralo da ih je Hamas oteo 7. listopada proglašen je mrtvim nakon što je njegovo tijelo pronađeno u Izraelu, potvrdile su Izraelske obrambene snage (IDF).

IDF je rekao da su ostaci Elyakima Libmana identificirani nakon temeljite i složene istrage. Libman je u vrijeme napada radio kao zaštitar na festivalu Nova, na koji su upali Hamasovi teroristi te brutalno ubijali, silovali i otimali civile. 

Njegova obitelj je rekla da je ostao satima nakon napada pomažući ranjenima.

"Ubijen u Hamasovu masakru 7. listopada"

U priopćenju za javnost IDF je objavio da su danas Nacionalni institut za forenzičku medicinu i Ministarstvo zdravstva obavijestili Libmanovu obitelj da je ubijen u masakru 7. listopada, koji je predvodio Hamas.

Dalje se navodi da su ostaci identificirani nakon "temeljite i složene istrage koju su proveli IDF, izraelska policija i Nacionalni institut za sudsku medicinu". Izraelski mediji izvješćuju da su njegovi ostaci pogreškom pokopani uz druge žrtve s festivala.

Pomagao žrtvama Hamasa

U objavi na Facebooku u vrijeme napada, Libmanov otac Eliyahu rekao je da mu je drugi čuvar rekao da je njegov sin pomogao u spašavanju drugih prije nego što je pokušao pobjeći. Zadnji put je viđen kako pomaže dvjema teško ozlijeđenim ženama.

Tijekom napada 7. listopada ubijeno je oko 1200 ljudi. Više od 360 ubijenih prisustvovalo je festivalu. Oko 130 talaca, od više od 250 koje je oteo Hamas tijekom brutalnog napada, i dalje se vode kao nestali. Pretpostavlja se da je najmanje 34 od njih mrtvo. Ostali su pušteni ili spašeni.

Više od 34.600 ljudi ubijeno je u izraelskoj ofenzivi u Gazi koja je uslijedila kao odgovor na Hamasov masakr, prema tamošnjem ministarstvu zdravlja koje vodi Hamas.

Pročitajte više