Ispovijest policajca iz Fergusona: Ubio bi me šakama, ne znam koliko sam puta pucao na njega

Screenshot: YouTube

NAKON oslobađajuće presude u slučaju ubojstva 18-ogodišnjeg crnog tinejdžera Michaela Browna, okružni odvjetnik Robert McCulloch objavio je sve dokaze koji su bili podastrti velikoj poroti.

Na temelju tih dokaza odbačeni su zahtjevi za pokretanjem procesa protiv policajca Darrena Wilsona, Brownovog ubojice.

Među dokazima se nalazi i policajčev iskaz, koji Browna prikazuje kao "podivljalog grubijana", kao diva koji je bio u stanju ubiti jednim udarcem. Istaknuo je kako se u Brownovoj prisutnosti osjećao poput malenoga djeteta.

Takav opis očigledno je naišao na razumijevanje kod velike porote. Prema zakonu, policajac smije upotrijebiti smrtonosnu silu ako smatra da mu je život u opasnosti, čak i kada to, realno gledano, nije istina.

Doimao se poput hrvača Hulka Hogana


Wilson je u svome svjedočenju istaknuo kako se, za vrijeme pokušaja uspostavljanja kontrole nad Brownom, osjećao kao petogodišnjak.

"Kada sam ga zgrabio za ruku, osjećao sam se kao petogodišnjak koji se drži za Hulka Hogana. Toliko je bio velik, a ja sam se osjećao tako malenim već samo od posezanja za njegovom rukom", posvjedočio je.

Prevelika si p**** da bi pucao

Policajac je u iskazu naveo i kako ga je Brown verbalno provocirao. Nakon što je Wilson izvadio oružje i usmjerio ga spram Browna, uputio mu je kratko upozorenje.

"Odmakni se ili ću te upucati", navodno mu je rekao.

Na to je Brown zgrabio njegov pištolj, govoreći pritom kako je Wilson "prevelika p**** da bi ha upucao".

Krenuo je na mene, rukom je posegnuo u hlače

"Počeo je trčati prema meni, desnom rukom je posegnuo pod majicu u hlače. Naredio sam mu da legne na tlo, ali nije me poslušao.

Počeo sam pucati, ne znam koliko puta sam opalio. U jednom trenutku, usporio je, pogodio sam ga, ali to ga nije zaustavilo. Nastavio je ići prema meni. Ponovno sam zapucao, trčao je prema meni kroz paljbu", izjavio je Wilson.

CNN prenosi kako je Wilson ispalio 12 metaka prema Brownu.

Uvjeren sam da me mogao ubiti udarcima

"Nakon što me prvi put udario, osjećao sam kako bi me još jedan od tih udaraca dokrajčio. Bio je veći i jači od mene. Ako me ne bi ubio udarcem, sigurno bi me onesvijestio, a onda tko zna što bi se dogodilo...", tvrdi.

 

 

Odvjetnik obitelji Brown: Odluka porote nepravedna

Odvjetnik obitelji Michaela Browna, mladog crnca ubijenog u kolovozu u Fergussonu, upozorio je na nepravednu odluku velike porote da neće sudski goniti bijelog policajca koji je pucao.

"Uvjerili smo se do koje je mjere ta odluka nepravedna. Otvoreno i snažno prosvjedujemo u ime Micahela Browna", rekao je Benjamin Crump na konferenciji za novinare nakon što je policajac Darren Wilson oslobođen krivnje.

Policajci diljem SAD-a ubijaju dječake druge rase


"Ustajemo protiv te odluke jer u cijeloj Americi, bio to New York, Los Angeles, u Kaliforniji ili Clevelandu mlade dječake druge boje kože ubijaju policajci", rekao je odvjetnik.

Nakon tromjesečnog zasjedanja, tužitelj okruga St Louis Robert McCulloch izvijestio je da policajac neće biti sudski gonjen, a porota je ocijenila da se branio nakon razmirice.

Obitelj Michaela Browna je izjavila da je "duboko razočarana" što Darren Willson neće biti sudski gonjen.

Nemiri poharali Fergusson

Prosvjedi, koji su u Fergussonu prerasli u nemire, izbili su u još nekoliko američkih gradova nakon objave odluke, unatoč pozivima obitelji ubijenoga na mir i osude nasilja.

Prosvjedi su u utorak nastavljeni nakon noći nasilja, a val ogorčenja zbog "rasizma koji ubija" zahvatio je u ponedjeljak navečer i New York, Chicago, Seattle, Los Angeles, Oakland te Washington što govori da dugotrajna rasna napetost nije posebnost Fergusona u kojem su afroamerikanci većina, već je prisutna diljem Sjedinjenih Država.

Prosvjedi su se održali unatoč pozivu na mir američkih dužnosnika, među kojima guvernera Missourija Jaya Nixona i predsjednika Baracka Obame.

Ostaje na radnome mjestu

U međuvremenu, policajac Wilson ostaje na svojemu radnome mjestu, javlja CNN.

"Odluka o njegovom udaljavanju iz službe još nije donesena, još je uvijek zaposlen u policiji", rekao je gradonačelnik Fergusona James Knowles.

Knowles je dodao kako se čeka na rezultate interne istrage.

Pročitajte više