Ispunite anketu: Trebaju li zaposleni u privatnom sektoru imati veće plaće od onih u javnom?

Screenshot: HRT

VUK VUKOVIĆ, predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, postavio je na na Facebook kratku anketu za istraživanje koje provodi s profesorom Podobnikom i još nekolicinom suradnika oko motivacije za rad u privatnom i javnom sektoru.


Istraživanje kreće s pretpostavkom da je rad u privatnom sektoru riskantniji, zbog čega bi trebao biti i bolje plaćen, no, prema podacima koje je Vukovićev tim zasad prikupio, zamjetno je da postoji velika razlika između plaća i da su one u pravilu 20 do 30 posto veće u javnom nego u privatnom sektoru.

Profesor je već prikupio podatke za plaće u preko 70 zemalja, uključujući sve zemlje EU i ostale, nerazvijene ili razvijene nacije. Vuković namjerava podatke o riziku u pojedinim sektorima povezati s logikom ulaganja u dionice i obveznice, od kojih prve podrazumijevaju veći rizik, ali i veći prinos, dok su potonje manje rizične i s manjim prinosom.

Podaci za sada otkrivaju da je jedino područje u kojem su ispunjena očekivanja o većim plaćama u privatnom sektoru Skandinavija, odnosno Norveška, Danska, Švedska i Finska.

Anketu možete ispuniti i na Indexu. Vukovićevo pitanje u cijelosti glasi: "Posao u javnom sektoru je sigurniji, beneficiraniji i manje stresan od posla u privatnom sektoru, što mislite koliko bi u postotku plaće u privatnom sektoru trebale biti veće da kompenziraju taj rizik"
 

 

Pročitajte više