Istraga Al Jazeere demistificirala smrt lidera PLO-a: Yasser Arafat otrovan je polonijem!?

Foto:

NAKON devetomjesečne istrage, koja je uključivala laboratorijsku analizu njegovih osobnih stvari, Al Jazzera je napokon ustanovila što je ubilo legendarnog vođu PLO-a Yassera Arafata. U pitanju je - polonij!

Riječ je o iznimno radioaktivnom elementu, te je dovoljno otrovanje i oku nevidljivom količinom tvari da bi nastupila smrt. Podsjetimo, Yasser Arafat preminuo je 11. studenog 2004. godine u bolnici u Parizu, nakon što je mjesec dana ranije iznenadno obolio u Palestini. Točan uzrok njegove smrti nikad nije otkriven, a teorija je bilo mnogo.

Kada su u pitanju "klasične bolesti", govorilo se o cirozi jetre, raku, pa čak i AIDS-u. Međutim, mnogi su sumnjali kako je Arafat zapravo otrovan. Njegov nekadašnji savjetnik Bassam Abu Sharif tvrdio je kako je Arafata  otrovao Mossad, tako što mu je u lijekova podvalio smrtonosnu dozu talija. Drugi su govorili kako je u pitanju trovanje hranom, u koju mu je bio podmetnut ricin. Međutim, pravih dokaza nikada nije bilo, te se sve svodilo na nagađanja.

Stvar je u svoje ruke preuzela Al Jazeera, koja je od Arafatove udovice primila odjeću i osobne potrepštine pokojnog lider PLO-a, te ih je poslala na analizu u Institut de Radiophysique u Švicarskoj Lausannei. Njegova odjeća, četkica za zube i kultna marama sadržavale su tragove Arafatove krvi, znoja i sline, a testovi izvršeni nad tim uzorcima sugerirali su kako je u Arafatovom tijelu postojala velika količina polonija kada je umro.

Litvinenko više nije najpoznatija žrtva polonija

To ujedno na određen način sugerira kako je Arafat zaista bio ubijen, odnosno otrovan, jer polonij nije baš nešto na što je Arafat mogao nabasati u svakodnevnom životu. Dosad je najpoznatija žrtva ubijena polonijem bio nekadašnji odmetnuti ruski špijun Alexander Litvinenko, koji je ubijen 2006. godine u Londonu.

Tko je točno ubio Arafata zasad je nemoguće utvrditi, ali otkriće da je polonij sredstvo ubojstva moglo bi biti dobar trag.

Pročitajte više