Istraga utvrdila: Za smrt makedonskog predsjednika odgovorni nepripremljeni piloti i neispravan zrakoplov

Foto: Guliver Image / Getty Images

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine utvrdit će postoji li kaznena odgovornost za zrakoplovnu nesreću u kojoj je 2004. kod Mostara poginuo tadašnji predsjednik Makedonije Boris Trajkovski nakon što je u srijedu dobilo izvješće istrage koja je za nesreću okrivila pilote i neispravnost zrakoplova.

Glavni istražitelj posebnog stručnog povjerenstva Omer Kulić državnom tužiteljstvu predstavio je u Sarajevu sadržaj posebnog izvješća o tom incidentu na kojemu se radilo protekle dvije godine.

Izvješće nije predstavljeno javnosti no Televizija Federacije BiH (FTV) u utorak je objavila dijelove koji potvrđuju kako nije bila riječ o atentatu ili eksploziji kako se nagađalo nego o nizu tehničkih i proceduralnih pogreški koje su uz loše vremenske uvjete dovele do pada zrakoplova.

Istraga je utvrdila kako je letjelica bila neispravna, piloti nepripremljeni i loše obučeni a tijekom kritičnog razdoblja čak je bio isključen automatski pilot koji bi vjerojatno spriječio udar u brdo.

Povjerenstvo radilo na slučaju od 13. svibnja

Najavljeno je kako će Tužiteljstvo BiH formirati posebni tužiteljski tim i obaviti analizu izvješća kao i postupaka svih osoba povezanih s nesrećom u kojoj je prije više od deset godina poginuo Trajkovski te još osam osoba.

Cilj je utvrditi postoje li elementi kaznene odgovornosti za taj događaj, stoji u priopćenju.

Posebno povjerenstvo za istragu o nesreći u kojoj se zrakoplov Kingair srušio i zapalio nakon što je udario u jedno brdo u blizini Mostara radilo je od 13. svibnja 2013.


U njegovu sastavu bilo je 11 stručnjaka za sigurnost zračnog prometa iz BiH, Srbije i Makedonije.

Izvješće će biti predano i tijelima vlasti Makedonije čija je vlada i tražila novu istragu zbog sumnji u nalaze istrage provedene neposredno nakon nesreće kojom je utvrđeno kako je ona prouzročena greškom dvojice pilota.

Kulić nije ni potvrdio ni opovrgnuo navode FTV-a no u izjavi za Dnevni avaz od srijede je ustvrdio kako je FTV "ukrala dokument" čiji je sadržaj citirala.

"Protiv njih će biti podnesena tužba. Samo toliko mogu reći", izjavio je Kulić

Pročitajte više