Istraživanje: Većina Hrvata želi Srbiji blokirati pregovore s EU

Foto: Alpheus Policy inSight

ČAK 61,5 posto građana Hrvatske blokiralo bi Srbiji ulazak u Europsku uniju sve dok se između dvije države ne riješe otvorena pitanja.

Pokazalo je to istraživanje Alpheus Policy inSighta, provedeno u suradnji s agencijom Ipsos Puls. Na pitanje treba li Hrvatska zbog otvorenih pitanja blokirati pristupne pregovore Srbije, kao što je nama napravila Slovenija, 61,5 posto građana odgovorilo je "da", a 26,3 posto "ne". Neodlučnih je 12,2 posto.

Zanimljivo je da najviše onih koji žele blokirati pregovore Srbije i EU ima među visokoobrazovanima, čak 69 posto. Među građanima koji imaju završenu samo osnovnu školu takvih je 59 posto, a među onima koji imaju završenu samo srednju školu 61 posto.

Najviše zagovornika takve politike ima u Gradu Zagrebu (čak 74 posto), dok najviše građana koji se protive blokiranju pregovora Srbije i EU živi na području Sjeverne Hrvatske (njih 41 posto).

Ovim istraživanjem obuhvaćene su i teme monetizacije autocesta, energetske politike i izmjena izbornog sustava.

Većina protiv monetizacije

Monetizaciji se u potpunosti protivi 38,5 posto građana, dok ih 23,1 posto kaže da uglavnom ne podržava ideju monetizacije. Monetizaciju kakvu predlaže vlada Zorana Milanovića podržava tek 6,7 posto građana, 12,8 posto ih uglavnom podržava taj prijedlog dok 18,8 posto nema mišljenje o monetizaciji.

Zanimljivo je da Vlada pritom nema podršku ni vlastitog biračkog tijela. Tek oko 15 posto SDP-ovaca u potpunosti podržava monetizaciju, a više od 50 posto joj se protivi u potpunosti ili djelomično. Najviše protivnika monetizacije ima među HDZ-ovim biračkim tijelom (više od 75 posto).

Građani za zabranu koalicija prije izbora

Na pitanje treba li iz Jadrana vaditi naftu, ukoliko bude pronađena u dovoljnoj količini, čak 60,5 posto građana zalaže se za eksploataciju. Njih 29,6 posto smatra da ne treba pokrenuti komercijalno vađenje nafte zbog zaštite prirode i turizma. Mišljenje o ovom pitanju nema 9,9 posto građana.

Za promjenu izbornog sustava na način da se zabrani predizborno koaliranje zalaže se 43,3 posto građana. Protiv zabrane sklapanja predizbornih koalicija je 37,4 posto građana, a njih čak 19,2 posto nema odgovor na ovo pitanje.

Što misle stranke?

Istraživanje je obuhvatilo i stavove političkih stranaka o postavljenim pitanjima. Tako svi osim SDP-a i HNS-a žele promjene izbornog sustava, ali niti jedna stranka se ne zalaže za potpunu zabranu predizbornog koaliranja. Kad je u pitanju uvjetovanje ulaska Srbije u EU rješavanjem otvorenih pitanja, takvom se pristupu protive tek HNS i SDSS.

Kada je u pitanju monetizacija autocesta, protiv davanja cestovne infrastrukture u koncesiju su isključivo oporbene stranke: HDZ, ORaH i HDSSB. HDZ-ov koalicijski partner HSS poručuje da djelomično podržava monetizaciju, odnosno da se ona može ekonomski opravdati ako će se smanjiti javni dug, ali naglašavaju da treba prihvatiti mišljenje građana na referendumu. Iz HNS-a pak poručuju da podržavaju monetizaciju, ali smatraju da Vlada nije u javnosti dovoljno kvalitetno iskomunicirala prednosti ove inicijative.

Što se tiče eksploatacije nafte u Jadranu, izričito joj se protive samo ORaH i HSS. Iz HDZ-a poručuju da djelomično podržavaju eksploataciju nafte, ali strahuju od negativnog utjecaja na turizam. HDSSB podržava eksploataciju u ograničenim područjima, uz vođenje brige o ekološkoj zaštiti. Stranke vladajuće koalicije odreda vjeruju da eksploatacija nafte neće ugroziti turizam niti zaštitu okoliša.

Građanima približiti stavove političara

Autor projekta i direktor tvrtke Alpheus Mario Aunedi Medek drži kako su izborna natjecanja znatno 'siromašnija' bez jasnih pozicija stranaka oko bitnih politika te se najčešće svode na dvoboje oko simboličko-povijesnih pitanja. Stoga mu je želja omogućiti biračima donošenje informiranije političke odluke koja je u skladu s njihovim preferencijama i prioritetima.

"Stranački programi i stavovi predstavljaju simbolično tržište na kojemu se susreću ponuda i potražnja, ali izvješće pokazuje kako 'ponuda' određenih stranaka ponekad ne odgovara stavovima njihovih simpatizera. Zanimljivo je, primjerice, primijetiti kako deklarirani simpatizeri ORaH-a i HDZ-a dominantno podržavaju eksploataciju nafte u Jadranu, unatoč protivljenju njihovih stranaka, ili kako je većina SDP-ovaca protiv monetizacije", rekao je Aunedi Medek.

Pročitajte više