"Italija je u recesiji i nema naznaka oporavka": Moody´s snizio rejtinge 26 talijanskih banaka!

MOODY´S je u ponedjeljak snizio rejtinge 26 talijanskih banaka čime ih je svrstao među banke s najnižim rejtingom u u Zapadnoj Europi! U objašnjenju su naveli kako se banke gube bitku u borbi sa slabim gospodarstvom te ih koče državne mjere štednje.

Dalje iz agencije navode kako banke pate jer je Italija opet u recesiji, a vladine mjere štednje srezale su potražnju za kreditima. "Početkom 2012. godine recesija u Italiji se pogoršala i ne postoje jasni znakovi oporavka. Banke se suočavaju s kreditnim gubicima, ograničenim pristupom financiranju te slabijom dobiti", navode iz Moody'sa no dodaju kako je podrška Europske centralne banke snizila rizik od bankrota za mnoge banke.

Agencija Moody's je snizila ocjenu za dugoročni dug i depozite za jednu razinu deset talijanskih banaka, za dvije razine čak osam talijanskih banaka, tri razine nižu ocjenu dobilo je šest banaka, te četiri razine nižu ocjenu dobile su dvije banke. Također, 21 banci snižena je ocjena kratkoročnog rejtinga za jednu ili dvije razine.

Prognoza za svih 26 banaka je negativna. Među navedenim bankama nalaze se i UniCredit te Intesa Sanpaolo, u čiju grupu spadaju i Zagrebačka banka odnosno Privredna banka Zagreb.

Pročitajte više